Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka ostaje u evrozoni

    Kako se bliže vanredni parlamentarni izbori u Grčkoj 25. januara, sve je "mekša" retorika glavnih favorita na njima, ultraleve Sirize, u odnosu na glavnog spoljnog "neprijatelja", Evropsku uniju.

    Od stavova da je "napuštanje evrozone neizbežno", sada se stiglo do "Kako god gledate, očigledno je da pitanje izlaska Grčke iz evrozone jednostavno ne postoji", a obe potiču od iste ličnosti, lidera Sirize Alexisa Tsiprasa.

    Doduše ova poslednja izjava, data tokom proteklog vikenda, ima dodatak u stavu da će, ako Siriza pobedi na predstojećim izborima, Grčka ostati u evrozoni, ali će se istovremeno boriti protiv mera štednje.

    Tsipras sada poručuje da ideja grčkog napuštanja evrozone datira još iz perioda vrhunca finansijske krize u toj zemlji 2012. godine, zbog koje je zvanična Atina morala da zatraži međunarodni paket pomoći od 240 milijardi evra.

    Klima je sada potpuno drugačija. Jedina osoba koja govori o toj mogućnosti je Samaras, ali to svakodnevno negiraju najviše rangirani evropski zvaničnici, zaključio je Tsipras.

    I druga strana je "spustila gard", pa je tako austrijski kancelar Werner Faymann izjavio u ponedeljak da pretnje Nemačke Grčkoj izbacivanjem iz evrozone nisu bile pametne i da će EU morati da "živi" i sa vladom koju bi vodio Tsipras.

    Zbog svega toga, Tsiprasu neformalnim kanalima poručuju iz Brisela da Grčka "mora da se suoči sa računom koji je sama napravila" i da Evropa ne želi da ponovo "baca zlato u bunar bez dna", ali je izvesno da pobeda Sirize više ne bi bila prihvaćena kao početak kraja evrozone.

    Globalna tržišta su ipak zadržala dozu opreza, pa pojedine banke i druge finansijske institucije u Evropi sprovode stres-testove, za slučaj izlaska Grčke iz evrozone.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE