Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo ko najlakše može do posla u Srbiji, ali i Nemačkoj

    Najveće šanse za zapošljavanje u Srbiji imaju inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari, farmaceuti, zavarivači, knjigovođe, računovođe, kozmetičari, kao i oni koji bi radili u oblasti nege starih.

    Za razliku od njih, sreća nije naklonjenja stručnjacima iz oblasti tekstila i kožarstva, poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, šumartsva, daktilografima, pravnicima, tehničarima, frizerima, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

    Najveće šanse za zapošljavanje, prema podacima NZS, imaju visokoobrazovani profili – inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama i to anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi, diplomirani farmaceuti, stručnjaci za finansije – računovođe.

    Kada je reč o nižem nivou obrazovanja, do posla najlakše dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice, medicinske sestre-specijalista instrumentiranja i kozmetičari.

    Takođe, lakše je i kuvarima, elektrotehničarima i to, iz oblasti elektronike, računara i telekomunikacija, potom i tehničarima mehatronike, biotehnologije, kompjuterskog upravljanja i tehničarima obezbeđenja. U najvećem broju slučajeva za ove profile prvenstveni uslov zapošljavanja je odgovarajuće radno iskustvo.

    Do posla teže dolaze i oni koji bi radili tekstilci i kožari, tačnije profili poput prelaca, krojača, tkača, obrađivača kože i krzna. Njih karakteriše izrazita suficitarnost, jer u tim profilima postoji daleko veći broj osoba na evidenciji NSZ, nego što je broj registrovanih slobodnih radnih mesta.

    Teško do posla dolaze i mašinci sa drugim, trećim i četvrtim stepenom stručnosti, kao i voćarsko-vinogradarski tehničari, poljoprivredni tehničari za proizvodnju bilja, kao i tehničari drvoprerađivačke tehnologije, prerade drveta, ozelenjavanja naselja, uzgoja šuma…

    Ništa lakše nije nije pomoćnicima daktilografa, daktilografima, upravnim tehničarima, birotehničarima, pravnim tehničarima, pravnicima.

    U ostala suficitarna zanimanja spadaju i pomoćni ženski frizer, izrađivač hemijskih proizvoda, hemijsko-tehnološki tehničar, autoelektričar, tehničar visokogradnje, tehničar niskogradnje, arhitektonski tehničar, inokorespodent, kulturološki tehničar, maturant gimnazije, nastavnik razredne nastave…

    Nemačka "zove" medicinske sestre

    Što se tiče zapošljavanja u inostranstvu, u NSZ navode da su najučestaliji konkursi vezani za Sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika državljana Srbije u Nemačkoj, koji je potpisan između NSZ i Nemačke savezne agencije za zapošljavanje iz Nirnberga.

    Predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u ustanovama takvog tipa širom Nemačke, navode u NSZ.

    Nakon sprovedenih postupaka koji su započeti na osnovu saradnje NSZ, Nemačke agencije za zapošljavanje (BA) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) koja se odvija u okviru projekta Triple Win, uz posredovanje NSZ u Nemačkoj je u 2013. godini zaposleno 27, a u 2014. godini, 88 državljana Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE