Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kijev smanjio zavisnost od ruskog gasa

    Ukajina je uspela da smanji zavisnost od ruskog prirodnog gasa i Kijev trenutno kupuje 60 odsto gasa od evropskih partnera, izjavio je premijer Ukrajine Arseny Yatseniuk.

    Yatseniuk napominje da je Ukrajina uštedela milijarde dolara na razlici između ruskih i evropskih cena gasa, prenosi agencija Tas.

    Slovačka je početkom septembra pokrenula reverzibilne isporuke gasa Ukrajini, a premijer navodi da Ukrajina tim putem podmiruje oko 40 odsto potreba za gasom. Sredinom novembra, na snagu je stupio sporazum između ukrajinske državne naftne kompanije Naftogas i norveškog Statoila.

    Ukupna potrošnja gasa u Ukrajini je prošle godine iznosila 50 milijardi kubnih metara, od čega je iz Rusije uvezeno 26 milijardi kubika, iz Evrope 2,1 milijarda, a Ukrajina je sama proizvela 21 milijardu kubika.

    Kijev je u 2014. iz Evrope primio oko 16 milijardi kubika gasa kroz reverzibilne isporuke, od čega najviše iz Slovačke, oko 10 milijardi, zatim iz Mađarske i Poljske pet milijardi.

    Prema proceni Yatseniuka iz decembra, Ukrajina od Rusije mora da kupi 25 milijardi kubnih metara gasa godišnje, odnosno oko dve milijarde mesečno tokom zimske sezone.

    Premijer je takođe poručio da očekuje da će Naftogaz u naredne tri godine postati profitabilan i da će cene gasa za potrošače porasti do tržišnog nivoa. Pored toga, za 15 do 20 miliona Ukrajinaca biće odobrene subvencionisane cene, naglasio je on.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE