Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Industrija usporila 6,5 odsto

    Industrijska proizvodnja u Srbiji u novembru je bila manja je za 8,7 odsto nego u istom mesecu 2013, a u odnosu na prosek u prošloj godini manja je za dva odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

    Industrijska proizvodnja u periodu januar-novembar 2014. manja je za 6,5 odsto, u poređenju sa istim periodom lani.

    Posmatrano po sektorima, u novembru je, u odnosu na isti mesec 2013, zabeležen pad proizvodnje u sektoru rudarstva od 24,1 odsto, u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom 23,7 i prerađivačkoj industriji 2,7 odsto.

    Obim industrijske proizvodnje u novembru beleži pad kod 21 oblasti, koje uučestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 72 odsto, a rast kod osam oblasti, čije učešće iznosi 28 odsto.

    Najveći uticaj na pad i imale su proizvodnja električne energije, metalnih proizvoda, osim mašina, eksploatacija uglja, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, motornih vozila i prikolica.

    Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za novembar u odnosu na oktobar, pokazuje da je ostvaren rast od 2,3 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 3,5 odsto. Indeks industrijske proizvodnje za novembar, u odnosu na prosek 2013, pokazuje da je ostvaren pad od 7,8 odsto, a za prerađivačku industriju pad od 0,6 odsto.

    Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u novembru je u odnosu na prosek 2013. godine ukupno manja za 2,2, a kod prerađivačke industrije veća je za 4,4 odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE