Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG bi da oporezuje tikete, ali ne zna kako

    Svi dobici od igara na sreću od 1. januara trebalo bi u Crnoj Gori da se oporezuju sa 15 odsto, ali je primena tog amandmana pod znakom pitanja, pišu podgoričke Vijesti.

    Skupština Crne Gore je amandman kojim se oporezuju dobici usvojila u subotu, pa Ministarstvo finansija i kada bi želelo ne može u ovako kratkom roku da pripremi i objavi podzakonske akte koji bi definisali način obračuna i naplate ovog poreza, prenosi list stavove Ministarstva.

    Pored toga, u Ministarstvu tvrde da taj porez ne može da se obračuna na dobitke u kazinima i klubovima sa aparatima za kockanje.

    Prema šturom tekstu amandmana, iznos poreza obračunava priređivač igre na sreću i igraču prilikom isplate umanjuje iznos za visinu poreza. Podzakonskim aktom mora se precizno definisati procedura kao i obrasci preko kojih bi se ta procedura obavila, jer bez njih nije moguća primena zakona.

    Zanimljivo je i da amandman ne uzima u obzir visinu uloga koji igrači daju pri igranju. Ako neko uplati na tiket 50 evra da bi dobio dodatnih 50, porez će mu se računati na ukupnih 100 evra, a ne na stvarnu dobit od 50 evra, navode Vijesti.

    Poseban problem kod oporezivanja igara na ruletu, pokeru i slot mašinama je to što nije precizirano kad i koji dobitak se oporezuje s obzirom na to da igrač tokom jednog igranja može više puta da dobija i da gubi, pa nije jasno da li će se oporezovati svaki dobitak ponaosob ili će se porez zaračunati samo na eventualni konačak dobitak.

    Ukoliko bi Ministarstvo obavezalo kazina i klubove da vode evidenciju o svakom pojedinačnom dobitku to bi stvorilo tehničke probleme, ali i pauze nakon svakog kruga u ruletu ili pokeru što bi, kako se navodi, te igre činilo neatraktivnim.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE