Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Većina opština zapošljavale preko mere

    Država ima precizne podatke koliki je višak zaposlenih u javnoj upravi, ali ga za sada ne objavljuje. Većina lokalnih samouprava priznaje da ima više zaposlenih nego što je dozvoljeno.

    U Kragujevcu su svesni viška koji im otežava finansijsko funkcionisanje, ali imaju plan kako ga rešiti.

    "Mi smo predvideli racionalizaciju odnosno smanjenje svih troškova, novu sistematizaciju i racionalizaciju broja zaposlenih i u Skupštini grada i u svim javno-komunalnim preduzećima", kaže zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković.

    Jagodinci su na 325 dozvoljenih radnih mesta angažovali još oko 200 ljudi. Za to imaju objašnjenje i tvrde da ne mogu da se porede sa drugim mestima jer su kulturni, sportski i turistički centar.

    Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković kaže da je u Jagodini napravljeno više od 45 domova kulture, da svako selo ima Dom kulture i da tu postoji oprema za svadbena veselja i za krštenja. "Neko mora da bude zadužen, jednostavno, da održava Dom kulture", kaže Marković.

    Među vojvođanskim opštinama, pored Kikinde i Vrbasa, i Vršac se pominje kao lokalna samouprava koja je previše zapošljavala. Računica lokalaca je drugačija.

    Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković kaže da je dozvoljeno da bude zaposleno na neodređeno vreme 239 osoba, a trenutno je zaposleno 236, tri manje nego što je propisano uredbom. "Od toga, propisano je da imamo 24 čoveka na određeno, a mi imamo samo sedam", kaže Živković.

    "Upravna inspekcija, kad nađe da je neka lokalna samouprava zaposlila ljude mimo propisa, nalaže da se takav radni odnos prekine. Do trenutka dok se to ne desi, prekida se transfer sredstava iz budžeta toj opštini", navodi ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

    U izveštaju državnog revizora za 2013. godinu utvrđeno je da je 27 lokalnih samouprava trošilo više od dozvoljenog. Bilo je i onih koje su zapošljavale više radnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE