Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati sve više po namirnice u Srbiju i BiH

    Hrvatski građani potroše oko 200 miliona evra godišnje u potrazi za jeftinijim namirnicama u prodavnicama Srbije i BiH, a kako im kupovna moć slabi ta potrošnja sve više raste, podaci su istraživačkog instituta GfK.

    "Kako i ne bi kad Hrvati za 20-ak osnovnih namirnica poput brašna, ulja, šećera, jaja, mesa, voća, povrća.., ne računajući akcije trgovaca, u Srbiji ostave i oko 50 kuna (800 dinara) manje nego u nekom trgovačkom lancu kod kuće", navodi Večernji list.

    Ako u susednim bivšim jugoslovenskim republikama kupuju i cigarete, benzin ili lekove, razlika u računu je, kako se navodi, više stotina kuna. "Isplati nam se da odemo do Šida, Bogojeva ili Bačke Palanke", kaže Tanja I. iz Vukovara.

    Vukovarci i ostali blizu granice u Srbiji gotovo svakodnevno kupuju kućne potrepštine poput hleba i mleka, dok žitelji nešto udaljenijih gradova i naselja u nabavku u Srbiju idu otprilike jednom mesečno, piše Večernji.

    Hrana i piće, kao i cigarete i duvan su povoljniji u Srbiji. Jeftiniji je, kažu i benzin, ali se navodi da je gorivo u Srbiji lošijeg kvaliteta, pa zato nije predmet interesovanja Hrvata.

    "I u Bosni se isplati, dok je Slovenija, otkako nam ne vraćaju merverštojer (povraćaj PDV), i uz osetno niži PDV na hranu preskupa za Hrvate", navodi list.

    Kada su lekovi u pitanju, istraživanje je pokazalo da je cena 13 lekova u Zagrebu gotovo duplo veća od istovetnih u Šidu. Kafetin, koji u Zagrebu košta 16,88 kuna, u Bosanskom Brodu i u Šidu stoji 7,0 kuna. Lekadol se isplati kupiti u Srbiji po 7,0 kuna umesto u Hrvatskoj za 23, a i kapi za nos Operil u Šidu su upola jeftinije.

    Mast za oči Hloramfenikol u Bosanskom Brodu košta 6,0 kuna u odnosu na 45,56 kuna u Zagrebu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE