Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada usvojila Predlog budžeta

    Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2015. godinu kojim je planiran prihod od 924,4 milijarde dinara, a rashodi su 1,083 milijarde zaokruženo, saopštio je ministar finansija Dušan Vujović.

    Vujović je na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sednice Vlade rekao da je planirani deficit 158,6 milijardi i uporediv sa budžetskim deficitom iskazanim na početku godine i rebalansom na kraju godinu.

    Vujović je rekao da je budžet za sledeću godinu odraz odgovorne fiskalne politike i racionalnog upravljanja resursima, kao i da je dobio podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

    Istakao je da je ovo istorijski budžet po mnogo čemu, kao i da je to prvi ključni program Vlade Srbije koji je dobio međunarodnu podršku. "To je program koji nudi priliku da se reše ne samo pitanja budžeta i deficita na kratak rok, već i da se reše strukturni problemi…", rekao je Vujović.

    Prema njegovim rečima, budžet za 2015. godinu je sastavni deo plana politike države i zasnovan je na četiri stuba reformi. Kako kaže, važno je da sve transakcije budu transparentne, kako bi se znalo na šta se trošio novac.

    "Sve se vidi i sve je iskazano na nivou opšte države, imamo iskazane i sve rashode – garancije javnom sektoru, rešavanje statusa banaka i sve ono gde je država morala da reaguje kako bi pomogla poslovanje nekog preduzeća", rekao je Vujović.

    Druga stvar po kome je drugačiji ovaj budžet, objašnjava Vujović, jeste realno smanjivanje deficita, koji je i dalje veći nego što treba, ali je manji nego onaj planiran rebalansom. On je podsetio da je na početku godine deficit iznosio 163,8 milijardi, a u rebalansu 213 milijardi dinara.

    Ministar ističe da se pozitivan rast očekuje tek u 2016. i 2017. godini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE