Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nauka o suzama: Zašto plačemo?

    Bilo da je reč o suzama zbog tuge, sreće, onim krokodilskim ili zbog luka, doktor Nick Knight, sa naučne strane, objašnjava zašto plačemo i jecamo. Plakanje uzrokuje mnoštvo pojava i događaja u životu – suze radosnice, suze na rastanku, suze zbog tužnog filma…  Ono je deo našeg emocionalnog ljudskog, kaže dr Knight, i dodaje da žene definitivno prednjače u plakanju u odnosu na muškarce.

    Plakanje se naučno definiše kao prolivanje suza uzrokovanih emocionalnim stanjem čoveka, što se veoma razlikuje od lakrimacije – prolivanje suza koje nije povezano sa osećanjima. Nakon što je napravio podelu suza, dr Knight uzima klasičan primer kako bi objasnio suze, a to je: raskid. Na ’početku kraja’ veze počinje proizvodnja suza smeštenih u sistemu lakrimacije pored očnih jabučica. To je sistem izlučivanja koji ima ulogu da suze proizvodi, ali i odvodi. Kada se suza proizvede u lakrimalne žlezde koja se nalazi između očne jabučice i kapka, vi spontano trepnete, šireći suzu preko celog oka.

    Ovo su uobičajeni razlozi zbog kojih ljudi plaču:

    Snažna emocija koja nije nužno negativna izaziva suze – stres, ljutnja, tuga, fizički bol, ali i zadovoljstvo, ushićenje. Dr Knight ih deli one psihičke i fizičke prirode, u zavisnosti od vrste bola, a ‘psihičke suze’ čak sadrže prirodnu ‘ubicu bola’ – leusin enkefalin, zbog čega vam je često lakše nakon što se isplačete.

    Postoji deo mozga koji je posebno povezan sa emocijama i naziva se limbički sistem, a još konkretniji deo njega – hipotalamus koji se nalazi u istoj grupi sa autonomnim nervnim sistemom nad kojim nemamo kontrolu. Ovaj sistem preko neurotransmitera acetilholina ima kontrolu nad lakrimalnim ‘sistemom suza’ i to je taj mali molekul koji podstiče proizvodnju suza. Dakle, emocionalna reakcija pokreće nervni sistem, a nervni sistem aktivira proizvodnju suza.

    Neki psiholozi veruju da posle plakanja bude lakše i zbog toga što se ono neretko dešava u društvu, te se učvršćuje odnos sa ljudima kroz deljenja intimnih detalja, utehu i razgovor kada deluje da je teško i bespomoćno. Ovakvu ‘sliku’ podržavaju i holivudski filmovi, zbog čega se svest i ‘znanje’ o suzama i plakanju unapređuju.

    Kako se suze manifestuju?

    Ne samo da vam je nakon prolivanja suza mokro lice, već se javljaju i neki drugi efekti: ubrzani rad srca, znojenje, otežano disanje, ‘knedla’ u grlu. Sve ovo se dešava kao rezultat simpatikusa koji se uglavnom aktivira kada postoji neka opasnost ili nagla promena – on aktivira organizam za ‘borbu ili beg’.

    Suze su pozitivna reprezentacija vas samih. Ne pokazuje samo vašu duboku povezanost sa okruženjem – prošlost, sadašnjost, budućnost, već vam omogućava i da vidno ’proslavite’ tu činjenicu. Naučno je dokazano da čine da se osećate bolje.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE