Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za devet meseci 1,2 milijarde evra stranih investicija

    Za prvih devet meseci ove godine u Srbiju je, po osnovu stranih direktnih investicija, ušlo ukupno 1,222 milijarde evra, što je, prema podacima Narodne banke Srbije, za 14,5 odsto više u odnosu na isti period lane, kada je ovaj priliv bio 1,067 milijardi evra.

    Kada se od unetog novca oduzme odliv iz Srbije od 175 miliona, dolazi se do iznosa neto stranih investicija od 825 miliona evra. Ulaganja iz inostranstva u ovogodišnjih devet meseci već su premašila lanjskih 769 miliona i skromnih 242 miliona evra iz 2012. godine, pišu Novosti.

    Kada je reč o investicijama iz pojedinačnih zemalja, u analitici Narodne banke Srbije obrađeni su podaci za prvih šest meseci, kada je u zemlju ušlo ukupno 829,9 miliona evra.

    Najveći priliv novca, robe, kredita i dobiti, u vidu stranih investicija, zabeležen iz Holandije – 237 miliona evra. Ovo ne treba da čudi s obzirom na to da oko 500 firmi u Srbiji za osnivače ima upravo holandske kompanije, a ova država, po zakonskim kriterijumima, praktično spada u poreski raj.

    Na drugom mestu po visini direktnih investicija, nalazi se Austrija sa 73 miliona evra, pa Švajcarska i Italija sa 67, odnosno 65 miliona evra.

    Statistika centralne banke pokazuje da stranci u Srbiju najviše ulažu u finansijski sektor. Na razne usluge revizora, banaka, finansijskih konsultanata, kao i na osiguranja i penzijskih fondova uloženo je 267,8 miliona evra, od pomenutih 829,9 miliona.

    Sledi prerađivački sektor sa 232 miliona evra, u okviru kog prednjači ulaganje u proizvode od gume i plastike (58 miliona), a potom proizvodnja hrane, pića i duvana, sa investiranih 43,3 miliona "stranih" evra. U trgovinsku delatnost, na veliko i malo, stranci su za šest meseci uložili 109 miliona evra.

    Kada je reč o odlivu novca, na prvom mestu je susedna Bosna i Hercegovina. U nju je, za šest meseci ove godine, izneto 76,27 miliona evra. Na drugom mestu je poreski raj Ostrvo Man, sa odlivom novca od 25,16 miliona, sledi Bugarska sa iznetih 16,5 miliona evra, Kazahstan sa 6,4, Hongkong sa 5,9 miliona…

    Na listi 20 najvećih država-investitora u Srbiju, uz Holandiju poreskim rajem smatra se i Luksemburg. Za šest meseci u Srbiju je iz ove zemlje ušlo 32,98 miliona evra.

    Ofšor zona nema mnogo ni među državama u koje se odliva najviše novca iz naše zemlje. Na listi od njih 20, osim Hongkonga i Ostrva Man, koje mogu da se svrstaju u ovu kategoriju, zanimljive destinacije su i Gana u koju je iz Srbije investirano 1,8 miliona evra, kao i Mozambik sa 475.000 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE