Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svakom građaninu evrozone po 500 evra i problem ekonomije je rešen

    Evropska centralna banka ulaže krajnji napor da dostigne inflaciju od dva odsto, međutim profesor ekonomije John Muellbauer predlaže novu i neočekivanu strategiju za podsticanje uspavane ekonomije.

    „Moj predlog je da Evropska centralna banka pošalje svakom odraslom građaninu evrozone sa brojem socijalnog osiguranja ček na 500 evra. U mnogim domaćinstvima, to bi izazvalo dodatnu potrošnju. Naravno, neka domaćinstva bi to samo dodala svojoj ušteđevini, negde bi platili stari dug, ali ako pogledamo studije o tome kako su ljudi koristili novac u sličnim slučajevima, vidi se da bi veliki broj domaćinstava potrošio dosta novca u prvoj godini. To bi imalo zaista veliki efekat na ekonomsku aktivnost.“

    On za Deutsche Welle kaže da su se na žalost, mnogi primeri te strategije desili u situacijama kada je već bilo problema sa inflacijom tako da ona često nije imala blagotvorni učinak.

    „Ali u evrozoni smo suočeni sa potpuno suprotnim problemom – mi smo na udaru deflacije. Ako konvencionalni potezi ne funkcionišu baš najbolje, Evropska centralna banka moraće da učini nešto, a ta ideja bi bila siguran način da se stimuliše aktivnost i spreči pogoršanje inflacije“, kaže Muellbauer.

    On kaže uvek postoji briga da će donesena odluka izgledati nepravedno, ali da misli da je najjednostavnije platiti isti iznos svakom građaninu evrozone. On smatra da novca za to apsolutno ima.

    „Predsednik banke Mario Dragi, pričao je o ekspanziji od jednog triliona evra za balans Evropske centralna banke. Moj predlog bi koštao samo oko jednu šestinu tog iznosa tako da je to relativno malo u poređenju sa onim o čemu je govorio Dragi, a daleko je verovatnije da će imati snažan efekat“, kaže Muellbauer.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE