Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Regionalni TNG terminal u Smederevu

    Slovenački Petrol otvorio je u Smederevu regionalni terminal tečnog naftnog gasa, u koji je uloženo pet miliona evra i koji će zapošljavati oko 100 ljudi.

    Reč je o grinfild investiciji u terminal, koji ima kapacitet skladištenja 3.000 kubnih metara TNG, istakli su predstavnici Petrola i naglasili da se radi o najsavremenijem tehnološkom postrojenju te vrste u Srbiji.

    To će biti centralni terminal kompanije Petrol za snabdevanje TNG jugoistočne Evrope, a ujedno će doprineti povećanju energetske sigurnosti Srbije i osnažiti zdravu tržišnu konkurenciju, rekao je predsednik Petrol grupe Tomaž Berločnik.

    On je ukazao da je Smederevo odabrano za tu investiciju zbog odličnog geostrateškog položaja, i ključna prednost terminala je što može da se snabdeva TNG vodnim putem, sa Dunava, železničkim i drumskim transportom, ili kombinacijom svih tih vidova transporta.

    Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But istakao je značaj ove velike investicije, od koje će, kako je rekao, i država Srbija imati koristi, jer će se republički budžet puniti sa dva do 2,5 miliona evra mesečno zahvaljujući otvaranju tog skladišta.

    But je naveo da je Slovenija do sada u Srbiji realizovala oko 400 različitih investicija ukupne vrednosti 1,2 milijarde evra i da je većina njih uspešna. On je poručio slovenačkim investitorima da se isplati ulagati u Srbiji.

    TNG (ne)će isčeznuti

    Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić rekao je da izgradnja ovog postrojenja pokazuje da tržište Srbije ima povoljnu perspektivu, posebno kada se zna da je Srbija značajan uvoznik nafte i naftnih derivata.

    Na pitanje novinara da li će TNG iščeznuti sa tržišta Srbije zbog visokih cena, kako ocenjuju neki stručnjaci, Predić je istakao da je tržište naftnih derivata u Srbiji potpuno otvoreno, da se cene slobodno formiraju i da tržište diktira uslove.

    Direktor Petrola LPG u Srbiji Bojan Kostić očekuje da će TNG u narednom periodu pojeftiniti, bez obzira na visinu državnog zahvatanja, jer cene nafte na svetskom tržištu padaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE