Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američko energetsko `uzdizanje` Hrvatske

    Hrvatska ima potencijal da postane regionalno energetsko čvorište ako bude pametno ulagala uz podršku Evropske unije i u saradnji sa susedima, rekao je američki potpredsednik Joseph Biden.

    Biden je, u govoru na zasedanju Energetskog i ekonomskog samita Atlantskog veća u Istanbulu, kao najvažnije činioce evropske energetske sigurnosti u ovom delu Evrope naveo Hrvatsku i Rumuniju.

    Ovo nije prvi put da najviši američki zvaničnici upravo Hrvatsku određuju kao važan element u stvaranju buduće energetske sigurnosti Evrope, piše Jutranji list.

    I pre nekoliko meseci to je naglasio američki predsednik Barack Obama, navodeći da se Rusija mora zaustaviti u širenju energetskih investicija na granici koja je sada postavljena. "Ona ne sme preći osovinu koja se sada proteže od Baltičkog do Jadranskog mora", kazao je Obama.

    Kada govore o hrvatskoj ulozi u suzbijanju energetske dominacije Rusije u Evropi, američki zvaničnici pre svega misle na gradnju terminala za tečni prirodni gas na Krku, kao i na onemogućavanje izlaska Rusa na Jadransko more, navodi list.

    Projekat LNG terminala bio je izvan interesa SAD i EU sve do eskalacije krize u Ukrajini i želje Zapadne Evrope da se reši energetske zavisnosti o Moskvi.

    U vezi s tim, Stejt department odlučio je da pomogne hrvatskoj vladi u realizaciji tog projekta i pritisnuo je Evropsku komisiju da sufinansira projekat. Jutarnji podseća da je pritisak urodio plodom, jer je EK nedavno odobrila pet miliona evra za izradu tehničke dokumentacije i modela finansiranja gradnje terminala.

    Amerikancima je terminal na Krku važan zbog konačnog cilja, a to je povezivanje LNG terminala na Krku i onog na Baltiku u Poljskoj, čime bi se stvorio severno-južni energetski koridor Baltik-Krk i omogućilo snabdevanje gasom Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske, mimo Rusije.

    Biden je naglasio da je svestan da su ovo skupi projekti i pozvao članice EU da zajednički rade na njima. Istakao je i važnost gradnje gasovoda od Kaspijskog jezera do Italije, kojim će gas iz Azerbejdžana stizati u Evropu, a reč je o projektu čiji je i Hrvatska važan deo.

    Kako navodi list, zahvaljujući tom gasovodu, Hrvatska bi trebalo da postane izvoznik gasa u Srednju Evropu, što bi dodatno pomoglo difersifikaciji izvora i smanjivanju evropske zavisnosti od ruskog gasa. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE