Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Antić: EPS od 2016. akcionarsko društvo

    Programom reorganizacije Elektroprivrede Srbije planirano da to preduzeće od septembra 2016. godine postane akcionarsko društvo, najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

    Posle usvajanja plana reorganizacije EPS, koje je Ministarstvo uputilo u vladinu proceduru na usvajanje, prvo treba da se uradi korporativizacija kompanije, rekao je Antić novinarima, posle prve sednice Nadzornog odbora EPS u novom sastavu.

    On je naveo da unutar kompanije, umesto dosadašnjih 13 privrednih društava, treba da se definiše EPS kao grupa sa tri osnovne delatnosti – proizvodnjom, u okviru koje će u početku biti i trgovina, zatim snabdevanjem i distribucijom.

    "Time jačamo kapacitet rukovodećih struktura u EPS i smanjujemo ogromnu količinu troškova koje smo imali u postojećim privrednim društvima", kazao je Antić.

    Programom reorganizacije, kako je naveo, definisan je redosled koraka po kojima će EPS postati moderna, organizovana kompanija, koja će u tržišnim uslovima ostvarivati profit, puniti budžet Srbije i unaprediti svoje poslovanje.

    Tim planom je predviđeno da EPS 2016. postane svetska kompanija, grupacija sa jasno definisanom delatnošću proizvodnje, snabdevanja i distribucije, a znaće se i šta je tačno imovina kompanije i koliko ona vredi. Sve to je preduslov da EPS postane akcionarsko društvo u kome će država uvek biti većinski vlasnik, poručio je Antić.

    "Veliki posao je pred nama i to zahteva veliku energiju i menadžmenta i Nadzornog odbora EPS, kao i punu koordinaciju sa Vladom Srbije", kazao je ministar i dodao da se planovi reorganizacije se poklapaju sa očekivanjima MMF i Svetske banke.

    Reorganizacija EPS se, kako je istakao, ne radi "zato što to neko od nas trži, već isključivo iz razloga što je naša odluka i procena da je to jedina budućnost ove kompanije koja je najznačajnija za budućnost Srbije."

    Antić je podsetio da je EPS dobio novi Nadzorni odbor u kome struka ima glavnu reč, sa uglednim profesorima Beogradskog univerziteta, što je, smatra on, bio nužan preduslov da bi kompanija krenula u proces reorganizacije. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE