Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Biće otkaza, još se ne zna koliko`

    Srbija prvi put ima plan restrukturiranja državne uprave, kaže potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički i najavljuje smanjenje broja zaposlenih u tom sektoru.

    Udovički je, navela da u ovom trenutku ne treba licitirati brojevima. Istakla je, međutim, da posao vlade nije da otpušta ljude već da sprovede finansijsku konsoliduju i pronađe načine za uštede.

    Prema njenim rečima, nijedna institucija u javnom sektoru Srbije nije prilagođena svojoj svrsi. "Nula je broj institucija koje su restruktuirane", rekla je potpredsednica vlade tokom panel diskusije na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora.

    Ona je ocenila da postoji frustracija i među privrednicima, ali i građanima, kada se susreću sa državnom administracijom naglasivši da državna uprava trenutno ne pruža usluge potrebne preduzećima da bi napredovala, a ni usluge građanima nisu na kvalitetnom nivou.

    Prema rečima Udovički, Srbija bi u 2015. godini po osnovu troškova za radnu snagu trebalo da uštedi pet odsto, što je dogovoreno u razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, dodajući da to ne znači i da će pet odsto ljudi dobiti otkaze.

    "Fokus je na reorganizaciji državne uprave, a ne na brojanju radnika." Smanjenje troškova od pet odsto, kako kaže, delom će se pokriti prirodnim odlivom onih koji će otići u penziju, a delom istekom privremenih ugovora, rekla je Udovički.

    Prema njenim rečima, prvi put se u dogovoru sa MMF Srbija posvećuje tome da prilagodi organe države onome što građanima i privredi treba, i prvi put ćemo "staviti na tapet" da li imamo prostora da smanjimo troškove.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE