Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU odlaže pregovore, ako ne uvedemo sankcije Rusiji?

    Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa Srbijom, ukoliko zvanični Beograd ostane pri stavu da ne uvodi sankcije Rusiji.

    "Tehnički bi to mogao biti potez EU, kao odgovor na protivljenje Srbije da se pridruži sankcijama Rusiji", piše Danas, pozivajući se na diplomatske izvore.

    Kako je rečeno u Vladi Srbije, državni vrh je svestan da bi to mogao da bude mehanizam EU da "pritisne" Srbiju da uvede sankcije Rusiji, ali, kako tvrde, "EU razume poziciju Srbije".

    "EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji, jer svi u EU to razumeju i prećutno nas ne diraju jer su svesni da je Srbiji to baš teško pitanje", ističu za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

    Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje EU Johannes Hahn apelovao je uoči dolaska u prvu posetu Srbiji, 20. novembra, da podrži sankcije Unije prema Rusiji.

    On je istakao da "Srbija ima sopstvenu istoriju i odnose sa Rusijom, ali da u određenom trenutku mora da se odluči".

    Međutim, ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović, rekla je za Danas da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u potpunosti treba da se primeni tek punopravnim članstvom.

    "Mi nismo još otvorili ni prvo poglavlje. Kao zemlja kandidat imamo pravo da zaštitimo i naše posebne ekonomske interese, što i radimo. Ni sama EU nije uvek do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima", istakla je Joksimović. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE