Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Perčević izbegao bankrot

    Vlasnik firmi koje spadaju u najveće kreditne dužnike u Srbiji, Goran Perčević, uspeo je da izbegne bankrot, ne samo u Interkomercu, nego i u Koteksu, zahvaljujući unapred pripremljenim planovima reorganizacije, pišu Novosti.

    Sve popularniji unapred pripremljeni planovi reorganizacije (UPPR), kojima pribegavaju upravo veliki dužnici, za Perčevićeve firme mogu da budu spas.

    Naime, on je uspeo da se dogovori sa najvećim poveriocima, koji su pristali da čekaju na naplatu datih zajmova naredne dve godine. Toliko traje grejs period, tokom koga će ove firme plaćati samo kamatu, dok će se na glavnicu pripisivati simboličnih 0,25 do tri odsto godišnje.

    Zbog lošeg finansijskog stanja Srpske banke, u žižu javnosti je ponovo, između ostalih, dospeo i Perčević, jer je opet na listi najvećih dužnika, baš kao i kod već ugašene četiri banke. Međutim, njegova preduzeća bi, uz usvojene UPPR, trebalo da se izvuku iz krize, a dugovi da budu namireni. Na to su pristale i banke najveći poverioci.

    Prema podacima iz UPPR za firmu Koteks, u koje su Novosti imale uvid, ukupan dug prema svim poveriocima iznosi 10,7 milijardi dinara. Od toga je zalogama i hipotekama obezbeđeno oko 2,2 milijarde, dok je gotovo šest milijardi dug po osnovu datih jemstava i garancija.

    Među bankama koje su svoja potraživanja osigurale založenom imovinom prva na listi je Intesa, sa više od pola milijarde dinara. Prate je Poštanska štedionica sa 310 miliona i Univerzal banka u stečaju, sa 298 miliona. Dug Srpskoj banci iznosi 171 milion dinara. Za ukupno 16 poverilaca u ovoj grupi, Koteks ima reprogram od devet godina, od kojih su prve dve grejs period.

    Najveću grupu dugova Koteksa čine oni po osnovu datih garancija. Prva na listi poverilaca je AIK banka sa 828 miliona dinara. Sledi Sberbanka sa 773 miliona, pa ponovo Univerzal sa 686 miliona. Više od pola milijarde Koteks duguje i Hypo banci, a Poštanskoj štedionici 482 miliona dinara.

    Dug po jemstvima Srpskoj banci iznosi 177 miliona dinara. Među ovim poveriocima su i Banka Intesa, Piraeus, Dunav osiguranje, Vojvođanska banka, Erste, Eurobank… Ovih 5,94 milijarde dinara Koteks će vraćati narednih 10 godina, uz poček od dve godine.

    Uz sve ovo, Koteks ima i dugovanja plata radnicima, kao i prema Poreskoj upravi. U poslednjoj, petoj klasi poverilaca, na spisku je 266 banaka i firmi kojima Koteks duguje 2,5 milijarde dinara.

    Reč je o neobezbeđenim potraživanjima, a među najvećim poveriocima, osim povezanog lica Interkomerca (730 miliona dinara) i NLB banka sa 280 miliona, Dunav banka sa 185 miliona i ponovo Srpska banka, sa 115 miliona dinara duga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE