Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Subvencije agraru po planu`

    Planirane subvencije za poljoprivredu i premije, nakon rebalansa budžeta nisu smanjene i biće isplaćene u skladu sa zakonom o podsticajima u poljoprivredi do kraja godine, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

    Ministarka je najavila da će u budžetu za narednu godinu predložiti da i dalje budu isplaćivane i subvencije i premije za poljoprivredi. Predlog je da subvencije u biljnoj proizvodnji budu 100 evra po hektaru, a da premije za mleko ostanu sedam dinara po litru kao i ove godine, rekla je ministarka gostujući na RTS.

    Bogosavljević-Bošković je rekla da će parlamentu predložiti da kriterijum za ostvarivanje prava na subvencije u biljnoj proizvodnji bude 20 hektara zemlje koja se obrađuje, a ne 100 hektara kao do sada. To znači da bi svi oni koji imaju 50, 60 ili 100 hektara i više dobijali subvencije za 20 hektara.

    Ministarka, koja je razgovarala sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o stanju i planovima u poljoprivredi Srbije, rekla je da je Vlada i bez MMF svesna da se sredstva iz agrarnog budžeta moraju racionalno trošiti i to više nego pre.

    Ministarka poljoprivrede je prenela analizu Fonda za hranu Ujedinjenih nacija da se u narednih 10 godina očekuju stabilne cene i ponuda hrane na svetskom tržištu.

    Izvršni direktor Danube Food grupe Slobodan Petrović ocenio je da je smisao subevncija da se poljoprivredni proizvodi učine dostupni potrošačima u Srbiji i ocenio da izdvajanje od pet odsto iz budžeta za te subvencije nije dovoljno, jer je poljoprivreda izvozna šansa.

    Petrović je rekao da subvencije za mleko ne treba davati svima u jednakom iznosu, već prema kvalitetu i napomenuo da ove godine Srbija prvi put ima velike tržišne viškove mleka, koje može da plasira u Rusiju, zbog čega proizvođačima treba pomoći da što pre dobiju izvozne dozvole.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE