Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Oko 300.000 objekata za rušenje

    Od milion i po nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji, 20 odsto će morati da se ruši, rekla je ministarka građevine Zorana Mihajlović i najavila da će do početka decembra biti donet zakon o planiranju i izgradnji iz kojeg će biti izuzeta konverzija.

    Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture kaže da su napisana rešenja za rušenje 2.600 objekata koja ili ugrožavaju bezbednost građana, ili su izgrađeni na Zlatiboru ili Tari.

    Potrebno je uvesti red jer je nelegalno izgrađeno milion i po objekata, rekla je Mihajlovićeva za RTS, dodajući da je u Beogradu 400.000 takvih objekata, napominjući da je takva gradnja posledica javašluka, nedostatka inspekcije, ali i volje vlasti.

    Mihajlovićeva ističe da će pokušati da se legalizuju svi objekti koji ne ugrožavaju živote ljudi i koji nisu izgrađeni u parkovima prirode. "Sve što ugrožava mora u narednih nekoliko meseci da bude srušeno". Procene govore da je sigurno negde oko 20 odsto onih koji ugrožavaju time što su izgrađeni bilo blizu dalekovoda ili kod same reke, ili pak u parku prirode, kaže ona.

    U međuvremenu se krajem novembra ili početkom decembra očekuje donošenje zakona o planiranju i izgradnji, koji treba da ubrza izdavanje građevinskih dozvola. Građevinske dozvole će se izdavati za 28 dana na jednom šalteru, ponavlja Mihajlovićeva, a najavljuje i izdavanje elektronskih dozvola.

    Zakon će, ističe, biti donet bez dela koji se odnosi na konverziju zemljišta, ali uz mogućnost da oni koji imaju pravo korišćenja zemljišta imaju i pravo gradnje.

    Prvog decembra biće objavljene bele i crne liste građevinskih preduzeća kojih je oko šest stotina, kaže Mihajlovićeva. "Na 15 dana ta lista može da doživi promene, ali suština je da radnici budu prijavljeni, ali i da država zna ko može da dobije posao", rekla je ministarka.

    Govoreći o obnovi Žeželjevog mosta, ministarka je istakla da je mnogo pisama upućeno Pokrajinskoj vladi, a da je jedini odgovor koji je dobila Vlada formiranje radne grupe. Smatra da sadašnja vojvođanska vlada neće završiti obnovu tog mosta.

    Ministarka je rekla da bi ugovori o koncesiji za izgradnju i upravljanje deonicama auto-puta na Koridoru 11 mogli da budu potpisani početkom 2015. godine. Država o toj koncesiji sada pregovara s kineskim kompanijama "China Road and Bridge Corporation" i "Shandong High-speed Group", rekla je ona i dodala da se za prugu Beograd – Novi Sad radi projekat koji mora da bude završen do maja 2015.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE