Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Siromašan svaki četvrti Španac

    Broj građana Španije koji žive u siromaštvu uvećan je za 4,4 miliona od početka ekonomske krize i sada iznosi 11,7 miliona, što znači da ispod linije siromaštva živi svaki četvrti Španac, navodi se u izveštaju humanitarne organizacije Caritas.

    Od tih 11,7 miliona, 77,1 odsto je nezaposleno, a 61,7 odsto se bori da zadrži krov nad glavom. Španija je prošle godine počela da postepeno izlazi iz recesije, ali i dalje ima stopu nezaposlenosti od 23,7 odsto, jednu od najviših u industrijalizovanom svetu.

    Vlada u Madridu za ovu godinu predviđa ekonomski rast od 1,3 odsto, nakon šestogodišnje krize koja je državu dovela na ivicu finansijskog kolapsa.

    "Ekonomski rast sam po sebi ne dovodi do jednakosti. Jasno je da je u cilju borbe sa siromaštvom potrebno ojačati socijalnu zaštitu. Tačno je da postoje programi i planovi."

    Ali, ti napori su apsolutno nedovoljni, rekao je generalni sekretar Caritasa Sebastian Mora, dodajući da, prema podacima Caritasa, gotovo pola miliona domaćinstava u Španiji nema nikakav izvor prihoda.

    Konzervativna vlada premijera Mariana Rajoya sprovodi najoštrije mere štednje otkako se Španija vratila na put demokratije sredinom 1970-ih, u cilju smanjenja ogromnog budžetskog deficita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE