Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Merkel za pomoć Ukrajini oko duga

    Saveznici Kijeva trebalo bi da pomognu Ukrajini u plaćanju duga za gas Rusiji, izjavila je u Bratislavi nemačka kancelarka Angela Merkel.

    To je bio njen odgovor slovačkom premijeru Robertu Ficu koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio svoje protivljenje finansijskoj pomoći Kijevu.

    Nemačka kancelarka smatra da "svako treba doprineti i pomoći, pa tako i Slovačka. Upravo tražimo rešenje, još ga nemamo, a zima je pred vratima."

    Merkel je insistirala na potrebi postizanja dogovora između Ukrajine, EU i Rusije o rešenju "koje bi omogućilo da se stabilizuje snabdevanje gasom tokom nadolazeće zime."

    Kijev i EU žele da se u utorak u Briselu potpiše privremeni sporazum s Rusijom kojim se tokom zime predviđa isporuka ruskog gasa Ukrajini i tranzit u Evropu, objavio je ukrajinski Naftogaz.

    Reč je o zajedničkom stavu Kijeva i EU koji su dogovorili evropski poverenik za energetiku Guenther Oettinger i visoki ukrajinski zvaničnici uoči održavanja ministarskog sastanka u Briselu o rusko-ukrajinskom gasnom sporu.

    Slovačka, koja zavisi od ruskog gasa i dalje ga reverzibilno izvozi u Ukrajinu čime se pokriva petina potreba te zemlje.

    U poslednjih nekoliko nedelja isporuka ruskog gasa Slovačkoj je smanjena, a slovački premijer je na konferenciji za novinare još jedanput prebacio Ukrajini kako želi da drugi rešavaju njene probleme.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE