Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spisak delatnosti

    Naplaćeno 990 milijardi dinara poreza

    Za prvih devet meseci Poreska uprava Srbije naplatila je ukupno 990 milijardi dinara poreza i doprinosa, a ukupan dug za neplaćene poreze iznosi 694 milijarde dinara, od čega je 62 odsto nenaplativo.

    Kako je Novostima potvrđeno u Upravi, u iznos naplaćenih dadžbina, uključeni su i prihodi od uvoznog poreza na dodatu vrednost i od akciza pri uvozu.

    Uprkos rastu naplate, ukupan dug po osnovu javnih prihoda i dalje je ogroman. Poslednjeg dana septembra iznosio je 694 milijarde dinara, od čega je, zbog zakonskih "zabrana" nenaplativo čak 62 odsto.

    Od tog iznosa nenaplativo je 418,79 milijardi dinara, jer je reč o preduzećima u stečaju, privatizaciji, likvidaciji, kao i onima koji su ugašeni ili brisani iz registra, ističu u Poreskoj upravi.

    U poslednje vreme poreski inspektori sve češće posećuju splavove, kockarnice, kafiće, pekare i sva druga prodajna mesta na kojima se obrće gotovina, u cilju kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa. Analizom rezultata tih kontrola utvrđeno je da oko jedne trećine poreskih obveznika ne evidentira promet na propisani način.

    U tim slučajevima poreski ispektori, bez obzira na to da li je u pitanju preduzeće ili preduzetnik, izriču meru privremene zabrane obavljanja delatnosti, u trajanju do 60 dana.

    To, praktično znači privremeno zatvaranje prodajnog mesta. Uz to sledi i prekršajna prijava, za šta kazne za firme idu do dva miliona, a za preduzetničke radnje do 500.000 dinara. Kažnjava se i direktor firme, od 5.000 do 150.000 dinara.

    Poreska policija bavi se otkrivanjem poreskih krivičnih dela. Prema podacima Poreske uprave, za prvih devet meseci ove godine podneta je 861 krivična prijava i 18 dopuna krivičnih prijava, protiv 1.187 osoba, za 999 krivičnih dela, sa ukupnim iznosom izbegnutog poreza od 6,5 milijardi dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE