Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatske vaspitačice neće u Nemačku

    Nemcima su hitno potrebne dadilje i vaspitače za rad u vrtićima ali, uprkos što nude stalno zaposlenje, u Hrvatskoj gotovo da nema kandidata za te poslove.

    Potreba za dadiljama sve je veća, posebno u većim centrima, ali na žalost nemačkih poslodavaca, na oglas Hrvatskog privrednog saveza iz Frankfurta objavljen ovih dana javilo se tek šest vaspitačica iz Hrvatske, a reč je o stalnom zaposlenju koje nude nemački vrtići i jaslice, piše Slobodna Dalmacija.

    Naši nemački partneri obratili su nam se sa molbom da im pronađemo vaspitače iz Hrvatske jer im trenutno na tržištu nedostaje ljudi tog zanimanja, kaže Irena Ivanković iz Hrvatskog privrednog saveza.

    Uslovi su da potencijalni kandidati imaju zvanje diplomiranog vaspitača, poželjno radno iskustvo jedne do dve godine u jaslicama, minimalno znanje nemačkog jezika, kao i afinitet za rad sa mališanima.

    Međutim, situacija je takva da se na oglas javilo tek pet-šest hrvatskih vaspitačica, što je mali odziv. Mali interes delom nalazi opravdanje u tome što nemački poslodavci postavljaju kao jedan od uslova i poznavanje nemačkog jezika.

    Kako, čini se, vaspitači većinom govore engleski jezik, po svemu sudeći, to bi mogao biti razlog zbog kojeg se ne usude da se jave na konkurs. Imam osećaj kao da se zbog toga plaše i ne usude da se prijave.

    Dobro obavešteni izvori kažu da bi, osim nepoznavanja nemačkog jezika, drugi glavni razlog za slab interes vaspitača za posao u Nemačkoj mogla biti i navodno mala plata koju nemački vrtići nude radnicima iz Hrvatske.

    Kako piše hrvatski list, reč je o mesečnoj zaradi od 1.400 evra. Plata vaspitača u Hrvatskoj penje se do 800 evra mesečno. Stoga mnogi misle kako im razlika od 600 evra i ne bi bila neka značajna zarada, piše Slobodna Dalmacija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE