Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanci prodaju svoj udeo u Eurostaru?

    Britanska vlada traži kupce za 40 odsto svog udela u operateru brzih vozova Eurostar, koji saobraća ispod kanala La Manche, kako bi poboljšala javne finansije.

    "Odlučan sam da nastavimo s donošenjem odluka o reformi britanske privrede i rešavanju problema dugova. Stoga ćemo nastaviti s potencijalnom prodajom britanskog udela u Eurostaru", rekao je u ponedeljak britanski ministar finansija George Osborne, prenosi Seebiz.

    Kako je dodao, postizanje infrastrukture najboljeg kvaliteta za Britaniju i najbolje vrednosti za novac tamošnjih poreskih obveznika ključni su delovi dugoročnog ekonomskog plana.

    "U sklopu cilja prikupljanja 20 milijardi funti od prodaje imovine do 2020. godine, prihod od te prodaje biće važan doprinos smanjenju zaduženosti javnog sektora", naveo je Osborne.

    Ali, glavni sekretar železničkog sindikata RMT Mich Cash upozorio je da bi prodaja Eurostara mogla odvesti još britanskih železnica u strane ruke.

    "To vodi do pitanja stranog vlasništva nad britanskim železnicama, budući da Francuska ima pravo prvootkupa nad našom kriškom torte u visokoprofitabilnom Eurostaru. Francuzi i Belgijanci misle da smo ludi što napuštamo takvu vrednu i stratešku infrastrukturnu imovinu", rekao je.

    Zastupnica u britanskom parlamentu iz Laburističke stranke, ujedno i minista u senci zadužena za transport Mary Creagh smatra da bi državna kancelarija za reviziju trebala žurno sprovesti istragu, pre prodaje udela u Eurostaru, o vrednosti koja se dobija za novac.

    "Moramo osigurati da poreski obveznici ne budu ponovo oštećeni zbog nespretnosti ministara i loših finansijskih saveta City-a", rekla je Creagh.

    Kompanije zainteresovane za kupovinu tog udela imaju rok do kraja ovog meseca da iskažu interes britanskom trezoru. Konačni dogovor britanska vlada očekuje u prvom tromesečju 2015. godine.

    Eurostar je započeo pružati usluge prevoza ispod kanala La Manche 1994., kao partnerstvo triju železničkih kompanija: SNCF, SNCB i British Rail (naknadno LCR). Otad je prevezao više od 145 miliona putnika, a samo u 2013. više od 10 miliona. Njihov broj raste svake godine u poslednjih 10 godina.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE