Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izveštaj EK: Sve je ok, ali…

    EK je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u EU ocenila da je Srbija dovoljno ispunila politička merila ali mora da se usredsredi na ono ključno.

    U izveštaju Evropske komisije stoji da se srpska vlada još "mora dalje usredsrediti na ono ključno, a to je posebno vladavina prava, uključujući slobodu izražavanja, reformu državne uprave, uporedo s dobrim ekonomskim upravljanjem".

    U "ključnim nalazima", sažetku izveštaja podvlači se da je pokretanje pregovora o članstvu Srbije i EU u januaru ove godine bilo "novi ugaoni kamen u težnji Srbije da se priključi EU", što je kao svoj cilj potvrdila i nova vlada u Beogradu.

    "Ekonomske i strukturne reforme su počele dok su u maju katastrofalne poplave pogoršale budžetsku situaciju" u Srbiji, dodaje se u ovom dokumentu EK i kaže da budžetski deficit "mora biti sređen kao prvenstveni zadatak".

    "Ključno je", kako je naglašeno, "i da Srbija nastavi da ispunjava date obaveze o regionalnoj saradnji i normalizaciji odnosa s Kosovom kroz stalnu primenu u dobroj veri svih dogovora sklopljenih u dijalogu, tako da pregovori o članstvu nastave da glatko teku".

    Komisija u Briselu ukazuje na to da su srpske vlasti stvorile mehanizme da se u pregovore o članstvu s EU uključe i građansko društvo i parlament. Takođe su uložile napore za poboljšanje i efikasnost državne uprave i finansijskog rukovođenja, "uz novu strategiju i zakone koji omogućavaju povlačenje države iz vlasništva u medijima". U vezi sa tim, konstatuje se da je "došlo do pogoršanja uslova za izražavanje slobode govora" i da to izaziva zabrinutost. "Komisija je uočila kontinuirani nedostatak transparentnosti vlasništva, prihoda od reklama i finansiranja medija, uz sklonost autocenzuri", navodi se u izveštaju.

    Takođe EK naglašava da je u Srbiji nužno primeniti reforme, uz ustavne promene koje će predstavljati bitan napredak u pregovorima o članstvu, uz jačanje nezavisnih regulatornih tela. Reforma pravosuđa i bitka protiv korupcije su "u ranoj fazi i nužno da budu pojačane strogim nadzorom i mehanizmima za njihovo usaglašavanje", ističe izvršno telo EU.

    Evropska komisija takođe ukazuje na rast srpske privrede od 2,5 odsto u 2013, ali i stagnaciju zbog pada domaće tražnje i ukazuje na to da je izvoz jedino nastavio da raste.

    Nezaposlenost je dostigla stopu od 20 odsto radno sposobnog stanovništva, a "Srbija ima veliki budžetski deficit, dok ekonomiju remeti i dalje veliki udeo nenaplativih kredita, poplave su dodatno pogoršale ekonomsku situaciju".

    "Srbija je pokrenula ozbiljan program ekonomskih reformi usvajajući nove zakone o tržištu rada, privatizaciji i stečaju, platama i penzijama", navodi se u izveštaju EK.

    I podvlači da su "bitni napori i dalje nužni", kako se napominje, "da se uhvati u koštac s velikim budžetskim deficitom tako što će se u prihvatljive razmere svesti izdaci države, uspostaviti budžetska disciplina i poboljšati ubiranje poreza".

    "Moraju se sprovesti i široke strukturne reforme, obrazovni sistem učiniti delotvornijim", navodi EK.

    „Napredak je nužan u privatizaciji i preustrojstvu preduzeća u državnom vlasništvu, da se svedu na razumnu meru državne subvencije i poboljšaju uslovi poslovanja".

    Izvršno telo EU naglašava da se srpsko zakonodavstvo mora usklađivati s propisima EU uporedo s pregovorima o članstvu, "što obuhvata sektor energije, uključujući gasovod Južni tok, prirodnu sredinu, klimatske promene, državne subvencije, zdravstvo i socijalnu zaštitu i politiku azila".

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE