Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS: Finansije, u celini, stabilne

    Narodna banka Srbije u narednom periodu planira da unapredi rezultate u oblasti cenovne i finansijske stabilnosti, s posebnim naglaskom na smanjenje oscilacija u inflaciji, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

    Ona je na sednici skupštinskog Odbora za finansije rekla da će se u okviru finansijske stabilnosti pažnja posvetiti rešavanju problema problematičnih kredita i prevenciji sličnih kretanja.

    "Očekujemo da će uspešnosti NBS u ostvarivanju svojih ciljeva doprineti i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi." Istovremeno, to će otvoriti dodatni prostor za relaksaciju monetarne politike. čiji će doprinos ekonomskom oporavku ublažiti očekivane negativne efekte fiskalne konsolidacije, kaže guvernerka.

    Ona je ukazala da je finansijski sistem Srbije u celini, tokom 2013. godine bio stabilan. Održavanju kapitalizovanosti bankarskog sektora iznad proseka regiona su, pored dokapitalizacija, doprinela i gašenja nesolventnih banaka.

    Takođe je navela da ni rizik likvidnosti ne predstavlja pretnju po finansijsku stabilnost sistema. "Zahvaljujići visokom nivou rezervisanja banaka za procenjene gubitke, rast problematičnih kredita nije ugrozio bankarski sistem", rekla je ona.

    NBS, kako je kazala, traži i mogućnosti za dalja unapređenje, a to bi pored stabilnih preduslova poslovanja, štednje i investiranja, doprinelo i realnom smanjenju troškova kod svih ekonomskih subjekata.

    Povoljnim kretanjima u prošloj godini, kako je kazala, nesporno je doprinelo i smanjenje spoljno trgovinskog deficita, ali je pojavljivanje NBS i kao kupca i prodavca deviza na međubanskarskom devizniom tržištu bilo adekvatno odmereno i pravovremeno.

    Ona je navela i da je NBS u julu pripremila novi zakon o osiguranju, kao i zakon o platnim uslugama, za šta je dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije, a očekuje da će u dnevni red skupštine biti uvršten nakon usvajanja rebalansa budžeta.

    Na sednici odbora su razmatrani i usvojeni programi monetarne politike NBS u 2014. godini, finansijskog plana za ovu godinu i odluka i izmeni odluke o finansijskom planu NBS za ovu godinu.

    Prema rečima predsednika skupštinskog odbora za finansije Veroljuba Arsića, NBS je postigla izvanredne rezultate u prošloj godini, budući da je sačuvan kurs dinara, a inflacija je bila najniža od kada postoji tržišna privreda.

    Takođe je došlo do smanjenja referentnih kamatnih stopa, kazao je Arsić, dodajući da je time dat posticaj privredi da porekene proizvodnju. On je istakao da je rast javnog duga nepovoljan trend, zbog čega su neophodne mere štednje koje je vlada i preduzela.

    Arsić je rekao da se zahvaljujći svim merama koje je preduzela vlada očekuje rast privredne aktivnosti krajem 2015. i početkom 2016. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE