Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za ekologiju potrebno 10,6 milijardi dolara

    Unapređenje životne sredine koštaće Srbiju oko 10,6 milijardi dolara, od čega će 5,5 milijardi biti potrošeno na vodosnabdevanje i otpadne vode, izjavila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

    Taj podatak govori koliko je nerazvijena infrastruktura, a posebno sistem komunalnih otpadnih voda za koji će biti neophodne značajne investicije, rekla je ona na panel diskusiji "Zaštita životne sredine i cena usklađivanja sa EU standardima".

    Ministarka je podsetila da su od svih propisa koje naša zemlja treba prilagodi evropskim u procesu pristupanja EU, jedna trećina propisi iz oblasti zaštite životne sredine.

    Prema njenim rečima, preduslovi za realizaciju neophodnih investicija su obezbeđivanje stabilnog i održivog sistema finansiranja zaštite životne sredine kao i priprema infrastrukturnih projekata sa kojima Srbija može da aplicira za sredstva EU fondova.

    Ona je najavila da bi do kraja ovog meseca trebalo da bude usvojena uredba o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period 2015 – 2019, kojom će biti definisani ciljevi za iskorišćavanje i reciklažu ambalažnog otpada.

    Ministarka je rekla da očekuje da će vrlo brzo biti obezbeđena sredstva za reciklere u iznosu od 1,5 milijardi dinara.

    Da bi se postigli maksimalni efekti od ekoloških taksi, ubuduće će biti pojačan sistem kontrole, uključiće se finansijska inspekcija, carina kao i Poreska uprava, ukazala je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE