Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Investicioni fondovi beže iz Rusije

    Američki investicioni fond Blackstone, jedan od najvećih u svetu, poručio je da "odustaje od Rusije", što je još jedan znak da čak i najveći investitori sa zapada oklevaju da posluju sa tom zemljom, piše Financial Times.

    Njujorška grupacija frustrirana je pokušajima da pokrene poslovanje u Rusiji već tri godine, otkako se njen suosnivač Stephen Schwarzman pridružio međunarodnom savetodavnom odboru Ruskog direktnog investicionog fonda, teškog 10 milijardi dolara.

    Blackstone je angažovao bivšeg predsednika investicionog bankarstva banke ING u Rusiji Dmitrija Kušajevog kao savetnika za poslovanje u Rusiji, ali je kompanija, koja nema kancelarije u toj zemlji, ipak odlučila da ne obnavlja ugovore sa konsultantima, čime će biti okončani pokušaji Blackstonea da prodre na rusko tržište.

    Američke i evropske sankcije koje pogađaju pojedince bliske Kremlju, kao i ruske državne bankarske i industrijske grupacije, dovele su do zamrzavanja zapadnih investicija u Rusiji.

    Odluka Blackstonea podstaknuta je činjenicom da fond u protekle tri godine nije uspeo da pronađe dobre investicione prilike u na ruskom tržištu.

    Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u protekle tri decenije pružala podršku nekima od najuspešnijih privatnih investicionih grupacija u Rusiji, takođe je obustavila investicije u toj zemlji.

    Međunarodni investicioni fondovi zazirali su od Rusije i pre krize u Ukrajini, zbog raširene korupcije, političkih uplitanja u poslovanje i složenog pravnog sistema, navodi Financial Times.

    Fond Carlyle iz Vašingtona dva puta se povlačio sa ruskog tržišta, poslednji put 2005, navodeći da profit koji ostvaruje na tom tržištu nije vredan rizika koji ga prate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE