Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nagrade notarima i do 600.000 dinara

    Uvođenje javnih beležnika, odnosno notara, donelo previsoke namete građanima i privredi, sa cenovnicima usluga neprimerenih standardu, a nagrade za notare idu i do 600.000 dinara.

    Mediji su već pisali da građani koji uzimaju stambene kredite suočavaju se novim nametom od minimum 20.000 dinara za izradu i overu založne izjave. Firme, sa druge strane, moraju da izdvoje i do 600.000 dinara zavisno od iznosa zajma koji uzimaju sa hipotekom.

    To su tarife notara, koji su od 1. septembra preuzeli posao sačinjavanja i overe založne izjave od sudova. Ranije su ugovor pripremale banke, bez naknade, a overa je u sudovima koštala 550 dinara.

    Ovo je novi sistem rada, kažu bankari. Inače, i u Evropi taj posao obavljaju notari. Založnu izjavu sada naplaćaju po cenovniku zavisno od visine zajma, i to su značajni iznosi. Notari su pretrpani poslom i sama procedura overe izjave traje duže nego što je to ranije bilo.

    Kod nas, međutim cena nekih njihovih usluga nije primerena primanjima građana, a te cene u Javnobeležničkoj komori pravdaju zakonom i tarifama o nagradama. Nagrada za rad beležnika nije stvar njegovog hira, već je određena zakonom, objasnio je ranije predsednik komore Miodrag Đukanović.

    Kod sastavljanja javnobeležničkih isprava vezanih za raspolaganje imovinom, deobu zajedničke imovine supružnika ili vanbračnih partnera, ugovore o imovinskim odnosima između supružnika ili vanbračnih partnera, razmenu imovine, ustupanje i raspodelu imovine za života, tarifa se određuje prema ukupnoj vrednosti imovine.

    Ako je predmet pravnog posla potraživanje, nagrada se određuje prema vrednosti glavnog potraživanja. Kod hipoteke, nagrada notaru se određuje prema iznosu potraživanja koje se obezbeđuje.

    Ako je vrednost stvari do 600.000, nagrada beležnika je 9.000 dinara plus PDV 20 odsto, od 600.000 do 2,5 miliona nagrada je 15.000 plus PDV. Za posao vredan više od 14 miliona dinara, za svaki započeti milion, nagrada se povećava za 10 bodova, s tim što ukupna nagrada ne može preći 600.000 dinara.

    Za ugovor o poklonu između roditelja i dece beležniku pripada polovina nagrade prema tarifi u odnosu na vrednost imovine.

    Tamo gde još nema notarskih kancelarija, paralelno sa beležnicima overu kupoprodajnih i drugih ugovora vezanih za promet nekretnina obavljaće lokalni sudovi i organi samouprave.

    Zakon propisuje da jedna notarska kancelarija pokriva 25.000 stanovnika, što znači da će Srbija dobiti 371 notara, a sada ih ima 94.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE