Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posle hapšenja Vasileva, Staklara na staklenim nogama

    Posle hapšenja bugarskog biznismena Cvetana Vasileva, koji je i većinski vlasnik Srpske fabrike stakla, potpuno je neizvesno šta će se dalje dešavati u staklari, pogotovu što prodaja ambalažnog stakla slabo ide, a zalihe se gomilaju.

    Cvetan Vasilev, koji se predao beogradskoj policiji nakon što je za njim raspisana Interpolova poternica zbog pronevere u Korporativno-komercijalnoj banci čiji je većinski vlasnik, ujedno je i većinski vlasnik Srpske fabrike stakla u Paraćinu.

    Ta banka preko konzorcijuma svojih firmi kupila je pre nešto više od dve godine od Srbijagasa 63 odsto akcija SFS i od tada do danas, ogromna svota novca investirana je u paraćinsku fabriku. Prodaju Staklare Srbijagas je tada navodio kao primer dobrog poslovnog poteza.

    Hapšenje vlasnika izazvalo je zbog toga veliko uznemirenje u fabrici, a 850 zaposlenih, koliko ih sada ima nakon što je broj radnika prepolovljen, strepi za svoju budućnost.

    Još letos stalo je investiranje u obnovu pogona mašinskog-trgovačkog stakla. Ta investicija vredna je između 13 i 15 miliona evra i najavljivana je kao prioritet nad prioritetima.

    Pogon je trebalo da bude završen do oktobra i da ponovo krene proizvodnja čaša. Do juna, za taj pogon urađena je čelična konstrukcija i nabavljen materijal, ali se sa radovima od tada stalo, kaže predsednik Samostalnog sindikata fabrike Živojin Matejić.

    On navodi da su plate redovne, ali da svi strahuju da li će i dalje tako biti, a šta će se dalje dešavati u Srpskoj fabrici stakla, potpuno je neizvesno, pogotovu što prodaja ambalažnog stakla – boca, slabo ide, a zalihe se gomilaju.

    U SFS, prema podacima iz fabruara, saopštenim prilikom otvaranja nove linije, vlasnik Staklare za 20 meseci investirao je više od 105 miliona evra.

    Sa druge strane, Vasilev kao većinski akcionar Korporativno-komercijalne banke sumnjiči se za proneveru. Kontrolu nad tom bankom u junu, kad je stala nova investicija u SFS, preuzela je Narodna banka Bugarske, koja je blokirala pristup svim bančinim računima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE