Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Nerazumna kladionica tipuje kurs dinara`

    Oscilacije dinara ne bi trebalo nikoga da zabrinu, tvrdi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, ocenivši da sada, kada se inflacija kreće na najnižim istorijskim granicama, tema je kurs dinara.

    Iz međunarodnog okruženja već dolaze stabilizujući efekti, a postoji i veliko interesovanje za srpske hartije od vrednosti, istakla je guvernerka gostujući na RTS.

    Tabaković je rekla da je kurs dinara dve godine bio stabilan, ali da to nije bila tema, već je tema bila inflacija, ističući da sada, kada se inflacija kreće na najnižim istorijskim granicama, tema je kurs dinara.

    Napomenula je da se otvorila "nerazumna kladionica" u kojoj se bez utemeljenja tipuje na kurs dinara, a ona ne bi podsticala čitanje takvih vesti. Kako je naglasila, reč je o pojavama koje ne bi trebalo nikoga da zabrinu.

    Dodaje da njen tim daje sve od sebe i procenjuje sve efekte, pa i one koji dolaze iz međunarodnog okruženja i koji su već stabilizujući.

    Tabaković je rekla i da NBS nema ciljanu vrednost dinara, već da je cilj stabilnost i održavanje stabilnosti valute, uz napomenu da NBS ima mehanizme da održava dinar stabilnim.

    Guvernerka je navela i da nam na ruku idu okolnosti poput posete guvernera Centralne banke Kine, objasnivši da je kineski guverner naveo da su kineske banke spremne da učestvuju u finansiranju državnih hartija od vrednosti, što je dokaz da postoji poverenje u Srbiju.

    Govoreći o državnom finansiranju deficita, guvernerka je rekla da ono svima pravi problem i da je to posledica prevelikog trošenja koje se održava i na kurs.

    Navela je da može da očekuje najodgovornije mere od Vlade i poteze da se deficit u vrati održive okvire kako bismo bili kredibilna država koja može da izmiruje obaveze.

    Odgovarajući na pitanje da li je neophodno smanjiti plate i penzije, Tabaković je rekla da ne daje savete Vladi, ali da hrabri Vladu da sprovede mere koje su dugo odlagane i koje su zaista neophodne.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE