Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Ovako će izgledati Trg Slavija

    Budući Trg Slavija, posle rekonstrukcije koja bi trebalo da počne na proleće, imaće fontanu u središtu, razdvojen javni od ostalog saobraćaja, kao i podzemne prolaze, čime će se redukovati hronične gužve na tom kružnom toku.

    Plan kako će nakon rekonstrukcije izgledati trg Slavija, predstavljen je u utorak uveče sali opštine Vračar na prezentaciji ovog velikog i dugo iščekivanog projekta, čija bi realizacija, prema ranijim najavama, trebalo da počne u martu 2015. godine.

    Uz pomoć „power point” prezentacije dočaran je budući moderan izgled trga, poistovećivanog sa gužvom, komunalnim neredom i „nemogućim” saobraćajnim situacijama u kružnom toku, gde svoju putanju traže automobili, tramvaji, trolejbusi, autobusi…

    Na pitanja građana odgovarala je Maja Joković Potkonjak, savetnica direktora Urbanističkog zavoda grada Beograda i rukovodilac projekta detaljne regulacije ovog prometnog kružnog toka.

    Jednog od sugrađana koji ima parcelu u procesu restitucije, zanimalo je da li će po planu regulacije na njegovom zemljištu biti saobraćajnica.

    "Nijednim santimetrom koji predviđa ovaj nacrt nisu ugroženi interesi bilo kog vlasnika zemljišta", rekla je rukovodilac ovog projekta.

    Okupljene je interesovalo i na koji način je predviđena regulacija saobraćaja, pogotovo tramvajskog, dok je jedan od sugrađana izrazio zabrinutost da bi udari košave mogli da na kolovoz nanesu vodu iz fontane u centru trga.

    "Saobraćaj ne sme biti ugrožen, jer je bezbednost vozača i putnika na prvom mestu", rekla je Joković Potkonjak i dodala da bi fontana bila isključena u slučaju da voda iz nje, nošena vetrom, počne da zapljuskuje kolovoz.

    Na pitanje da li bi u centru trga mogao da se nađe i neki spomenik, Joković Potkonjak je odgovorila da će fontana u središtu kružnog toka na Slaviji biti atrakcija i magnet za posetioce glavnog grada.

    Rešenje koje je predvideo ovaj Nacrt je da se podzemnim prolazima može doći do zone fontane, tako da ona neće biti saobraćajem izolovan objekat – dodala je savetnica direktora Urbanističkog zavoda grada Beograda.

    Posetioci su se interesovali i za javne garaže i buduću stanicu metroa, koja bi takođe trebalo da bude izgrađena na Slaviji, ali je rečeno da će o njima biti reči drugom prilikom, budući da su ti objekti deo drugog planskog dokumenta.

    Budući Trg Slavija

    Fontana u središtu

    Razdvojen javni od ostalog saobraćaja formiranjem razdelnih ostrva

    Podzemni prolazi koji eliminišu tačke ukrštanja pešačkog i kolskog saobraćaja

    Atraktivni podzemni prostori povezani sa fontanom u centru

    Plato između Narodne banke Srbije i Trga Slavija na koji će iz središta kružnog toka biti izmešten spomenik Dimitriju Tucoviću

    Foto: Beobuild

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE