Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uhapšeni ministri poljoprivrede i trgovine u Vladi FBiH

    U opsežnoj akciji naziva "Meso" koju sprovodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeni su ministri poljopivrede i trgovine u Vladi federacije BiH.

    U akciji je uhapšen ministar poljoprivrede i dopremijer Jerko Ivanković Lijanović sa još nekoliko članova porodice, među kojima je i njegov brat Mladen Ivanković Lijanoviću, zastupnik u Parlamentu BiH, te predsednik Narodne stranke Radom za Boljitak, prenosi Slobodna Evropa.

    Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se sprovodi akcija kodnog naziva "Meso" u više gradova u BiH, "s ciljem borbe protiv kriminala i višemilionskih poreskih utaja".

    "Radi se izmedju ostalog, o poreskim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

    U opsežnoj akciji, SIPA je uhapsila i federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja, koji je takođe člana Narodne stranke Radom za boljitak.

    Hapšenja još uvek traju, a privedeni će u poslepodnevnim satima biti dovedeni u službene prostorije SIPA-e.

    Aktivnosti hapšenja provode na ukupno na 14 lokacija u gradovima Bosne i Hercegovine, a biće uhapšeno oko 10 osumnjičenih osoba, dok će biti obavljeni pretresi u tri preduzeća.

    Braći Lijanović je suđeno i ranije zbog optužbi da su poslovanjem porodične firme, mesne industrije "Lijanovići" utajili carine i poreze u višemilionskim iznosima, ali su 2008. godine oslobođeni optužbi u Sudu BiH.  I prošle godine je Tužilaštvo BiH izdalo naloge za pretrese i izuzimanje poslovne dokumentacije iz kompanija koje su povezane sa porodicom Lijanović, kako bi se dokazao privredni organizovani kriminal, "čijim delovanjem je država oštećena za preko 72 miliona konvertibilnih maraka".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE