Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bild: `Mi, Nemci, ponovo budale?`

    Brojne zemlje Evropske unije izuzimaju svoje firme iz sankcija koje bi trebalo da pogode ruske firme, banke i predsednika Vladimira Putina, dok Nemačka to ne čini, piše tabliod Bild, pitajući da li su "Nemci ponovo budale".

    Evropska unija je, ne uzimajući u obzir štetu po sopstvenu privredu, najavila oštre sankcije Rusiji, navodi nemački tabloid i postavlja pitanje da li će na kraju samo Nemci platiti "ruski ceh".

    Činjenica je, piše Bild, da bi samo u oblasti mašinogradnje trebalo ove godine računati sa gubitkom do 25.000 radnih mesta zbog sankcija Rusiji.

    Već sada su, piše tabliod, narudžbine iz Rusije opale za oko 20 odsto. Ovaj tabloid, takođe, navodi da oko 6.200 nemačkih firmi ima svoje "kćerke firme" u Rusiji.

    Druge zemlje, članice EU su, navodi se, osigurale "rupe u zidu" i tako od Nemačke napravile, kako se kaže, "EU-glupaka".

    Navodeći primere, list piše da je nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel još pre uvođenja embarga na izvoz naoružanja, stopirao izvoz jednog centra za obuku nemačke firme Rajnmetal za Rusiju, vrednog oko 120 miliona evra, dok je Francuska, uprkos dogovorenoj zabrani, izvezla dva nosača helikoptera u vrednosti 1,2 milijarde evra.

    U tekstu se navode i drugi primeri, Italije, Velike Britanije ili Austrije.

    Kada je reč o nemačkom stavu prema sankcijama Moskvi, predsedavajući Odbora za istok nemačke privrede Ekard Kordes izjavio je ovih dana da nemački privrednici podržavaju sankcije EU prema Rusiji i ocenio da će to, do duše, biti bolno za nemačku privredu.

    "Ako se cena mora platiti, onda ćemo je mi platiti….", rekao je Kordes i dodao da ako vlada u Berlinu i EU zbog nedovoljne kooperacije sa Rusijom žele pooštravanje sankcija, "onda mi to 100 odsto podržavamo".

    Ovo je promena raspoloženja nemačke privrede prema Rusiji, pošto su samo nekoliko dana pre Kordesove izjave, nemačke firme upozorile šefove evropskih diplomatija na štetu koju bi eventualno nove sankcije protiv Rusije mogle da nanesu.

    U "privrednom ratu" protiv Rusije, postojali bi samo gubitnici, rekao je predsednik Saveza nemačkih srednjih preduzeća Mario Oven.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE