Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja

    Usvajanjem Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za narednih 10 godina, Vlada Srbije je prihvatila strateške ciljeve agrarne politike, izjavila je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

    Ona je za TV Pink kazala da su ti ciljevi povećanje poljoprivredne proizvodnje, rast dohotka proizvođača, unapređenje konkurentnosti, tehničko-tehnloško unapređenje ovog sektora, unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima, smanjenje siromaštva…

    "To znači da država, imajući u vidu značaj poljoprivede, prvi put uz jasan plan i sistemski pristup prilaze rešavanju pitanja u toj oblasti", dodala je Bogosavljević Bošković, navodeći da je Strategija samo prvi dokument koji pruža mogućnost da se brzo uradi akcioni plan za izradu nacionalnih programa za poljoprivredu i ruralni razvoj.

    Prema njenim rečima, ovi programi znače i konkretne mere podrške i pomoći poljoprivrednoj proizvodnji, mere kojima će na sistemski način pokušati da najefikasnije, a istovremeno na duge staze, pomognu poljoprivredniku da što pre poveća i unapredi proizvodnju i poziciju na tržištu.

    U narednom periodu ćemo odrediti područja na kojima ćemo stimulisati voćarsku, vinogradarsku, ratarsku i proizvodnju povrća, pripremićemo posebne mere za unapređivanje organske porizvodnje, i posebno stimulisati područja u kojima u ranijem periodu njive nisu korišćene za konvencionalnu proizvodnju, pa u zemljištu nema ostataka pesticida i herbicida, objasnila je ministarka.

    Posebna pažnja u nacionalnim programima biće posvećena malim poljoprivrednim gazdinstavima čija ekonomska moć slabi, a oni čine tri četvrtine ukupnog broja gazdinstava, kazala je ona i dodala da je cilj da se ona osnaže, organizuju i udruže.

    Govoreći o zakonskoj regulativi, Bogosavljević Bošković očekuje da se Zakon o predžetvenom finansiranju usvoji nakon kratke letnje pauze i bude u primeni već od ove jeseni.

    "Ovaj zakon pruža mogućnost da na jednostavan i povoljan način dođu do kratkoročnih kreditnih sredstava, a novina je u tome što hipoteka neće biti na nekretninama, već na budućem rodu", istakla je Bogosavljević Bošković i dodala da se ovim zakonom zaokružuje sistem finansiranja pre i posle žetve.

    Kada je reč o sredstvima iz predpristupnih fondova EU, iz IPARD programa je za Srbiju opredeljeno oko 175 miliona evra, što je na godišnjem nivou nešto više od 30 miliona evra.

    Govoreći o nadoknadi štete o poplava, Bogosavljević Bošković je navela da to teče po utvrđenom planu i da je do sada nadoknađena šteta obezbeđivanjem semena i goriva. U toku je raspodela pomoći u životinjama, a u narednom periodu obezbedićemo sredstva za nabavku mineralnih đubriva, dodala je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE