Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: Milan Beko na čelu Železnica Srbije

    Biznismen Milan Beko izjavio je da je prihvatio ponudu premijera Srbije Aleksandra Vučića da preuzme upravljanje Železnicama Srbije. Dnevni list Blic navodi da će Beko biti sledeće nedelje postavljen za vršioca dužnosti generalnog direktora tog javnog preduzeća.

    "Ne znam da li ću biti izabran, ali nisam mogao da odbijem ponudu premijera Vučića. Kao neko ko je toliko ukazivao na probleme u kojima se nalazi srpsko društvo i ekonomija, bio bih krajnje nepošten prema sebi kada bih ovakvu ponudu odbio", rekao je Beko za Blic.

    Na pitanje kako je odlučio da napusti privatni biznis i preuzme firmu koja je gubitaš, Beko je rekao da ga je na to nateralo loše stanje u srpskoj ekonomiji.

    "Ljudi iz biznisa najbolje znaju da je stanje tako loše da možemo reći da je Srbija izgubila svoj ekonomski suverenitet. Stranke na vlasti su u prethodnih deset godina potpuno privatizovale novčane tokove svih najvećih državnih firmi, a zadruge su sve gubitke tih firmi potpuno socijalizovale", rekao je Beko.

    Izvor Blica je naveo da će Beku jedan od prvih zadataka biti da drastično smanji državne subvencije koje danas iznose 170 miliona evra godišnje, a drugi da iskoristi oko milijrdu evra odobrenih, ali nepovučenih kredita za koje Železnice već plaćaju penale.

    Isti izvor je naveo da je Beko za prihvatanje mesta u Železnicama insistirao samo na tome da se zna kome podnosi izveštaje o poslovanju te firme i da jedino merilo uspeha bude poslovanje firme.

    Prema izvoru Informera Miodragu Kostiću ponuđeno je da izabere gubitaša čije bi rukovođenje preuzeo.

    Na sastanku sa članovima kluba „Privrednik“ 4. jula, premijer Aleksandar Vučić dao je ponudu – „Evo, gospodo, dajte, hoćeš ti, Miodraže Kostiću, hoćeš ti, Mišo Beko, ko će da uzme železnicu? Evo, vi kažete da ste mnogo sposobniji, ja želim da vam verujem, preuzmite, molim vas železnicu“. Da ponuda i dalje važi naglasio je premijer Vučić i na svečanoj sednici Vlade u Nišu.

    "Na ovakav način se biznismenima daje signal da su državi potrebni i da ih ona ne tretira kao neprijatelje, što je u jednom trenutku bio utisak", smatra ekonomista Ljubomir Madžar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE