Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Van Rompuy za izuzeće Južnog toka iz sankcija

    Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuy zatražio je od lidera Evropske unije da bilo kakve nove sankcije Rusiji na polju tehnologija od strateškog značaja izuzmu gas, ali ne i naftni sektor.

    Van Rompuy je takođe predložio liderima evropskih država da prebace odgovornost za odlučivanje o sankcijama na ambasadore, da bi se izbegla potreba za održavanjem vanrednih samita, prenosi Reuters navode izvora iz Brisela.

    "Mere na polju tehnologije od strateškog značaja uticaće na naftni sektor samo u svetlu potrebe da se zaštiti energetska sigurnost EU", navodi su u pismu predsednika Saveta.

    EU je predložila nove sankcije protiv Rusije na polju tehnologija od strateškog značaja, ciljajući na Gazpromov projekat Južni tok i Novatekov projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa (TPG) na arktičkom poluostrvu Jamal.

    Nacrt predloga uključuje paket mera koji bi Rusiji onemogućio pristup tržištu kapitala i zabranio članicama Unije sklapanje novih ugovora u odbrambeno-industrijskom sektoru, rekli su za Reuters evropski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

    Yatsenyuk za obustavu gasovoda

    Istovremeno, ukrajinski premijer u ostavci Arseniy Yatsenyuk smatra da Rusiji ne bi trebalo dozvoliti izgradnju Južnog toka, kao i da je Ukrajini za sistem transporta gasa neophodna podrška Zapada.

    On je dodao da bi u uslovima zajedničkog korišćenja ukrajinskog gasnog sistema EU, SAD i Ukrajine, ta zemlja mogla da godišnje zarađuje umesto dve, četiri milijarde dolara, prenele su ukrajinske agencije.

    Potrebni su nam Amerikanci i Evropljani, koji bi nam, prvo, dali novac za modernizaciju tog sistema, drugo kupovaće gas iz našeg sistema transporta i, treće, neće dati Rusiji da izgradi Južni tok.

    Četvrto, zajedno ćemo napuniti cevovod i zarađivati ne dve milijarde dolara godišnje, već četiri milijarde dolara godišnje. Mi ne treba da damo Rusiji mogućnost da izgradi Južni tok, rekao je on. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE