
Srpska pekarska industrija u korak sa svetom
Iako ima dosta prepreka Srbija zapravo ima mnoge prednosti – edukovane ljude, dobru putnu infrastrukturu, nizak porez u odnosu na zemlje Evropske unije, te u tom smislu dobru početnu osnovu da bude jedna od vodećih pekarskih industrija u regionu, kaže za BIZLife Miodrag Jelić, izvršni direktor Lesaffre Srbija.
Francuska je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Evropskoj uniji i zapošljava preko million ljudi. Dokle je otišla tehnologija u ovoj oblasti i koliko je Srbija iza Evrope u ovom segmentu?
Kao kompanija koja je osnovana još davne 1853, a na tržištu Srbije prisutna od 2007. godine, i koja nudi širok asortiman pekarskog kvasca, poboljšivača, koncentrovanih smeša i punjenja za potrebe pekarske industrije, misija Lesaffra je da doprinese razvoju pekarske industrije ne samo u Francuskoj, već i u svim zemljama u kojima posluje.
Lesaffre prati svetske trendove i trenutno najaktuelnije je korišćenje tečnog kvasca, što ćemo, naravno, ponuditi i Srbiji. To je nešto što na srpskom tržištu nije uobičajeno, jer smo prevashodno tržište svežeg pekarskog kvasca. Neka okolna tržišta više koriste suvi pekarski kvasac, a srpsko sveži. Inovacija koju donosimo i koju smo nedavno prezentovali na otvaranju pekarskog centra Lesaffre Srbija jeste instalacija tečnog kvasca za koji je Lesaffre na jednom od dva najbitnija pekarska sajma u Evropi u Parizu, dobio nagradu za inovaciju. To je nešto što želimo da podelimo sa korisnicima na srpskom tržištu i da potrošače upoznamo sa svim prednostima korišćenja ovog proizvoda, te se ne može reći da Srbija zaostaje za Evropom.
Da li možete da uporedite razvoj pekarske industrije u EU i Srbiji? Kakvo je vaše iskustvo poslovanja u Srbiji?
Pekarstvo u Srbiji prati svetske trendove, samo se, kao i mnoge druge industrije danas, nalazi u teškoj finansijskoj situaciji. To je jedini razlog što Srbija, kao i druge zemlje u okruženju, nije u mogućnosti da primenjuje sve trendove koji dolaze. Ukoliko malo dublje analizirate, iako ima dosta prepreka, shvatićete da Srbija zapravo ima mnoge prednosti – edukovane ljude, dobru putnu infrastrukturu, nizak porez u odnosu na zemlje Evropske unije, te u tom smislu dobru početnu osnovu da bude jedna od vodećih pekarskih industrija u regionu.
I danas, na tržištu Srbije postoji manji broj nezavisnih pekara koji sebi mogu da priušte primene novina koje dolaze iz EU. To je upravo pokazatelj da industrija pekarstva ima želju da krene napred i u korak sa svetom, a nadam se da će se uskoro stvoriti i povoljnija ekonomska klima i finansijski uslovi koji će većem broju pekara omogućiti primenu najnovijih trendova.
U Srbiji se iz godine u godinu smanjuje proizvodnja svežeg pekarskog kvasca. Lesaffre je jedna od vodećih svetskih kompanija u proizvodnji i prometu ovog proizvoda, i poseduje fabrike u Mađarskoj i Hrvatskoj. Da li je planirano pokretanje proizvodnje u Srbiji?
Činjenica je da se smanjuje proizvodnja svežeg pekarskog kvasca jer neke nove tehnologije dolaze do izražaja, kao što sam pomenuo, tečni kvasac na primer. Takođe, činjenica je i da je kvalitet kvasca sve viši, te je otuda i naš cilj i zadatak da tržištu ponudimo visokokvalitetne usluge i širok asortiman proizvoda. Da bi osigurali dugoročan i održiv rast kompanije, donosimo određene poslovne odluke kojima idemo u korak sa zahtevima standarda, kvaliteta i inovacija koje se nude u svim zemljama u kojima poslujemo.
Trenutno su naše poslovne aktivnosti u Srbiji usmerene na novootvoreni pekarski centar koji je počeo sa radom i edukaciju pekarskog osoblja kako bi svojim korisnicima pružili što kvalitetniji hleb. Svakako, iako je pekarski centar smešten u Beogradu, želimo da naglasimo da će od njega imati koristi i proizvođači iz Vojvodine, Centralne i Južne Srbije, kao i da će naš centar biti na raspolaganju i kupcima iz susednih zemalja koji sarađuju sa tamošnjim ograncima kompanije Lesaffre. Dakle, za sada nije planirano pokretanje proizvodnje u Srbiji, što ne znači da se u budućnosti prioriteti i poslovne odluke neće promeniti.
Koji su planovi kompanije u narednom periodu?
U godinama koje dolaze cilj nam je da poslovanje kompanije Lesaffre i dalje bude stabilno i održivo. Tržište Srbije ima veliki potencijal, te imamo u planu da se i dalje razvijamo i rastemo. Pored svoje posvećenosti inovacijama i razmeni iskustava, te proizvodnji pekarskog kvasca, kompanija će svoje dalje poslovne planove usmeriti na dodatni razvoj i proizvodnju poboljšivača i koncentrovanih smeša i punjenja za potrebe pekarske industrije. Verujemo da prethodni period za mnoge proizvođače nije bio lak, ali su nam dosadašnji poslovni potezi omogućili da i u narednim godinama nastavimo zdrav rast i realizaciju poslovnih planova koje imamo.