Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji milijardu evra od donatorske konferencije

    Na donatorskoj konferenciji za uklanjanje posledica poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini prikupljeno je milijardu i 846 miliona evra, od čega za Srbiju 995,2 miliona evra.

    Na Donatorskoj konferenciji u Briselu sakupljeno ukupno milijardu i 846 milijardi evra za pomoć Srbiji i BiH, rekla je na kraju konferencije komesarka za vanredne situacije i humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

    Ona je navela da je za Srbiju obećana pomoć od 995,2 miliona evra i da je više od 80 zemalja i međunarodnih organizacija obećalo sredstva. "Nije loše za jedno popodne", rekla je Georgieva.

    Komesarka je ukazala da predstoji mnogo posla na rekonstrukciji oštećene infrastrukture, ali se ne smeju zaboraviti ranjive grupe kao što su deca, Romi i samohrani roditelji.

    Ona je sem toga istakla da nije dovoljno popraviti objekte onakvi kakvi su bili, nego se mora više voditi računa o bezbednosti i riziku od novih poplava.

    Samo Evropska unija će izdvojiti ukupno 195 miliona evra za sanaciju šteta od poplava, izjavio je komesar za prorširenje EU Štefan Fule, dodajući da se radi isključivo o novcu od institucija EU i da u tu cifru ne ulaze donacije pojedinačnih članica.

    Od tog novca, 85 miliona biće idzvojeno za BiH, 80 miliona za Srbiji, a 30 miliona će se ticati regionalnih mera za namirivanje štete, rekao je Fule i dodao da je EK zatražila od zemalja članica dodatnih 123 miiona evra za dalju obnovu i prevenciju poplava.

    Direktor Kancelarije za obnovu posle poplava Marko Blagojević rekao je da je donatorska konferencija protekla bolje nego što se očekivalo i da će prikupljeni novac pre svega biti iskorišćen za rekonstrukciju energetskoj sistema i oporavak poljoprivrede.

    Mnogi donatori su dali samo ukupnu cifru za obe zemlje, a sem toga veoma veliki broj donacija koje su na ovoj konferenciji licitirani već je ranije upućen u vidu bilateralne pomoći, rekao je Blagojević i dodao da su neke zemlje rekle da će tek odlučiti o bilateralnoj pomoći.

    Pored energetskog sistema i sektora poljoprivrede, koji su pretrpeli najveće štete, Blagojević kaže da će se pomoći malim i srednjim preduzećima, a neke zemlje su preuzele na sebe da projekte tipa ključ u ruke.

    On je najavio da će naredna donatorska konferencija koja će se održati za šest meseci biti prilika da se podvuče crta i vidi kako se prikupljeni novac troši, upozorivši da je ogromna većina donatora insistirala da način trošenja novca bude potpuno transparentan.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE