Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kada bi fudbalske reprezentacije bile kompanije…

    U fudbalskom svetu kao i u tehnološkom svetu, svakog prati određena reputacija. Ben Taylor sa sajta  FindTheBest je istražujući rezultate velikih fudbalskih reprezentacija i poredeći ih sa svetski uspešnim tehnološkim kompanijama  pronašao u kom smislu oni korespondiraju jedni sa drugim.

    1. Brazil = Apple

    I jedni i drugi su imali više uspeha od svoje konkurencije, Brazil sa osvojenih pet svetskih prvenstava, a Apple sa nizom svojih vrhunskih proizvoda. Nažalost, očekivanja su sada tako visoka, da i najmanja greška čini da ceo svet potpuno poludi. Godinu za godinom, analitičari predviđaju rekordan broj golova, odnosno broj prodatih iPhoneova, a zatim ih kritikuju nemilosrdno kada ne ispune ta očekivanja.

    2. Argentina = Amazon

    Postali su ozbiljni takmičari još 2006. i konstantno u prvih pet timova, odnosno kompanija u svetu. I dok njihovi rivali imaju dobre i loše godine, oni su odišu poverenjem, talentom i dobrim strategijama. A sve zavisi od jednog čoveka koji drži tim na okupu, u  pitanju je Lionel Messi, odnosno Jeff Bezos.

    3. U.S.A. = Beats by Dre

    Pomalo šljašteći i pomalo arogantni, i jedni i drugi su u skorije vreme imali uspeh kojim su skrenuli pažnju iskusnijih rivala. Eksperti insistiraju da je u pitanju sreća, ali su njihovi fanovi prezadovoljni. Njihovi konkurenti možda nude nešto deset puta bolje ali imaju deset puta lošije rezultate.

    4. Engleska = Microsoft

    I jedni i drugi su imali jedan veliki uspeh, Engleska 1966. godinu, a Microsoft-Windows, i niz obećavajućih, ali kad se svedu računi, ipak razočaravajućih godina. Ne bismo mogli da kažemo da su prošlost, ali se ne bismo ni kladili na njih. Nedavno su izabrali nove vođe, što je probudilo entuzijazam, ali taj osećaj nije dugo trajao. Na momente je situacija bila tako loša da je čak i fanovima njihovih najljućih rivala (Francuska i Apple) bilo žao.

    5. Španija = Groupon

    2010. godine oni su bili tim koji najviše obećava. Ali je niz rivala koji su kopirali njihovu strategiju zauzeo njihovo ’mesto pod suncem’.

    6. Kolumbija = Uber

    Oni su mladi, moderni, pametni, i iznenadili su ceo svet sa svojim strategijama i impresivnim rezultatima. oni su miljenici u svojim oblastima, i favoriti u opkladama. Kao i u svakoj priči o uspehu, bilo je i loših komentara, ali bez obzira šta će se desiti, garantovan im je uspeh u narednih deset godina.

    7. Nemačka = Intel

    Nemačka i Intel se lako zaboravljaju, dosledni ali dosadni, efikasni ali vizuelno nedopadljivi. Nizali su neverovatne uspehe tokom godina, ali fali ima još jedna pobeda pa da se njihovo ime vrati u medije, za sad se moraju zadovoljiti manjim spominjanjima u novinama.

    8. Holandija = IBM

    Uspešni i poštovani u svojim oblastima, i Holandija I IBM su ipak uprljani lošim potezima, jedni faulovima a drugi tužbama.

    9. Meksiko = T-Mobile

    Imaju najharizmatičnije vođe u svojim sferama, Miguela Herreru i Johna Legerea. Obojica su verovatno ludi, ali to je deo njihovog šarma. Obe organizacije su voljene i lako je za njih navijati, ali ako smo iskreni, svesni smo da ni jedni ni drugi nemaju dovoljno novca da se zaista probiju na vrh.

    10. Francuska = Yahoo

    Bili su svetska klasa 1998., dominirali su nad svojim rivalima, i naizgled učvrstili poziciju za dominaciju narednih decenija. Nažalost, pogodile su ih turbulencije u narednoj deceniji, gubeći od mudrijih, spretnijih protivnika, što je dovelo do toga da nastanu mnoge šale na njihov račun. Ne želeći više da budu mediokriteti, unajmili su nove vođe 2012. Neki tvrde da su im dani slave odbrojani, ali niz skorašnjih uspeha govori suprotno.

    11. Portugal = Snapchat

    Nakon što su bili irelevantni ili nepostojeći godinama, skrenuli su pažnju na sebe pod vođstvom visokih, atraktivnih momaka (Cristiano Ronaldo, Evan Spiegel). Lojalnost fanova i bogatstvo zavise od uspona i padova ova dva čoveka. Poneki kritičar smatra da bi i Portugalu i Snapchatu bilo bolje pod vođstvom stabilnijih vođa koji ne prave dramu, ali se većina ipak slaže da trenuci brilijantnosti obojice nadjačavaju priče koje ih prate.

    12. Grčka = Zynga

    U poslednjih nekoliko godina, i jedni i drugi su doživeli da se u jednom momentu nešto što je obećavalo u potpunosti raspadne pred njihovim očima. Bili su na  ivici ispadanja iz igre, ali su uspeli da se spasu nekim sumnjivim potezima. Fanovi i investitori zabrinuto čekaju neki veći znak napretka

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE