Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fed snizio prognoze

    Američka Uprava federalnih rezervi snizila je prognozu ovogodišnjeg rasta najveće svetske privrede nakon oštre zime, ali i zadržala nepromenjene kamatne stope, pokazujući da veruje u skroman ekonomski oporavak.

    Predsednica Fed Janet Yellen kaže da je privreda napredovala nakon pada iz prvog kvartala i odbacuje tvrdnje da je ubrzanje inflacije znak da je potrebno pooštriti monetarnu politiku, prenosi France presse.

    Kao što se očekivalo, Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) smanjio je obim programa stimulacija za dodatnih 10 milijardi dolara, na 35 milijardi mesečno, u odnosu na 85 milijardi iz decembra.

    Ključnu kamatnu stopu centralna banka je zadržala na nivou od nula do 0,25 odsto, navodeći da su niske stope i dalje potrebne ekonomiji, kao i da će tokom sledeće godine one početi da rastu.

    FOMC veruje da će ekonomska aktivnost nastaviti da se oporavlja skromnim tempom, ali nezaposlenost je još visoka, a problemi na tržištu rada i dalje postoje, rekla je Yellen.

    FOMC u 2014. očekuje privredni rast od 2,1 do 2,3 odsto, dosta ispod martovske prognoze od 2,8 do tri odsto. Međutim, u 2015. očekuje ubrzanje rasta na tri do 3,2 odsto uz inflaciju oko dva odsto.

    Yellen dodaje da Fed motri na situaciju na finansijskim tržištima, gde je neobično nizak nivo turbulencija u kombinaciji sa velikom ponudom jeftinog novca izazvao zabrinutost analitičara da će doći do rasta balona na tržištu nekretnina, kao i do brojnih sistemskih rizika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE