Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvaranje poglavlja 32 pokazatelj da nam je sistem kontrole dobar

    Zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli u pregovorima o pristupanju EU pokazatelj da je naš sistem kontrole dovoljno dobar.

    To je izjavio državni sekretar Ministarstva finansija Nikola Ćorsović, dodajući da je to pokazatelj da možemo u razumnom roku da se prilagodimo evropskim standardima.

    "Što se tiče propisa mi bismo mogli da budemo spremni krajem sledeće godine, ali trebaće vremena da pravi sistem kontrole zaživi na terenu. Kontrola finansija je najveći izazov i zato će nam za ovo poglavlje trebati najmanje pet, šest godina – dok budu trajali pregovori, mi ćemo za to vreme da implementiramo stvari na terenu", objasnio je Ćorsović gostujući na RTS-u.

    On je ocenio da je zeleno svetlo poruka "da mi moramo prvo srediti svoju kuću", a da su finansije najbolji način za presek stanja i pokazatelj kako mi u stvari upravljamo svojom državom.

    Prema njegovim rečima, poglavlje 32 je fokusirano na finansijsku kontrolu i ona se pre svega odnosi na uspostavljanje novog načina finansijske kontrole koja će se bazirati pre svega na internim kontrolama, sprečavanju raznih pronevera i na eksternim kontrolama.

    "Mi menjamo kompletan način na koji smo radili finansijsku kontrolu do sada, izlazimo iz jednog perioda gde smo nekoliko decenija fokusirali našu kontrolu na eksternim institucijama, a sada se više delegira odgovornost ka samim institucijama, da vode svoje finansije, dok se grade mehanizmi provere", istakao je Ćorsović.

    On je precizirao da se gradi sistem gde su ljudi koji upravljaju institucijama odgovorni i da im se s druge strane pomaže da izgrade sopstvene sisteme kontrole.

    Ćorsović kaže i da će javna preduzeća indirektno biti više pod kontrolom ukazujući da je Državna revizorska institucija jedan od stubova novog sistema koji proverava njihovo poslovanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE