Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južna Koreja prestiže Japan i Francusku

    Privreda Južne Koreje će u naredne četiri godine prestići Japan i Francusku prema jednom od ključnih pokazatelja, bruto domaćem proizvodu po stanovniku, prognozira međunarodna rejting agencija Moody's.

    Danas Južna Koreja zauzima četvrto mesto u Aziji po ukupnom obimu BDP, preneo je Wall Street Journal.

    Pri tome, u poslednjih pet godina tempo rasta BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći bio je veći od srednjeg godišnjeg pokazatelja u grupi 32 zemlje sa prihodom po stanovniku većim od 30.000 dolara.

    BDP po stanovniku po paritetu kupovne moći u Južnoj Koreji skočiće sa 31.950 dolara u 2012. godini, na 38.451 dolar u 2018. godini, prognozira Moody's.

    U Japanu će se taj pokazatelj za pomenuti period povećati na 37.826 dolara, u Francuskoj na 37.647. U SAD se očekuje da poraste do približno 60.000 po stanovniku.

    Brzi tempo rasta BDP po stanovniku ugrožen je u Južnoj Koreji visokim nivoom zaduženosti domaćinstava, međutim Moody's očekuje da će vlasti preduzeti potrebne mere da spreče zaduženost da skoči na opasan nivo.

    U februaru je predsednik države Park Geun-hye objavio plan ekonomskog razvoja zemlje, predviđajući rast BDP po stanovniku u nominalnoj vrednosti na 40.000 dolara u doglednoj budućnosti.

    S obzirom na pozitivne makroekonomske podatke i pokazatelje finansijskog tržišta Južne Koreje, Moody's je može skinuti sa spiska zemalja sa privredama u razvoju i uključiti je na listu razvijenih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE