Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hobi kao dodatna zarada

    Izrada ’unikatnog nakita’ od pre nekoliko godina postalo je finansijski spas za mnoge devojke, koje su baveći se ovim hobijem uspele da osiguraju sebi relativno pristojnu zaradu. Odabir ovog zanata nije birao struku onih koji su se za njega odlučili, te su se u ove poslove uputile studentkinje, školovane devojke, majke. Vremenom je sastavljanje perli dobilo neočekivanu dimenziju i  u trci za ekonomskom potporom konkurencija na ovom polju neprestano se širila.

    Dok je jedinima ovaj hobi bio primaran vid samozasposlenja, drugi su ga negovali kao zanat koji bi se mogao iskoristiti u slučaju da neki novi talasi ekonomske krize uslovi gubitak postojećeg radnog mesta.

    Sestre Željka i Mila Mamužić već drugu godinu posvećene su izradi nakita, i to kao alternativnom izvoru prihoda, s obzirom da obe imaju stalno zaposlenje. Manjak slobodnog vremena i „posao nakon posla“ za sada nisu visoka cena za siguran spas od eventualnog gubitka radnih pozicija.

    „Jednostavno, ništa ne želimo da prepustimo slučaju. Posmatramo iskustva naših prijatelja, koji su gotovo preko noći ostali bez posla i sigurne zarade, i to nas u najvećoj meri motiviše da se što više posvetimo ovom hobiju, i stalnim se inovacijama izborimo sa svoje mesto među konkurencijom, koja se iz dana u dan širi“, smatra Mila.

    Da je neophodno neprestano ulaganje energije, kako bi ovaj posao, kao uostalom i svaki drugi opstao, smatra i njena sestra Željka.

    „Koliko uložiš, toliko se i vrati – to je bar do sada uvek bilo pravilo koje je kod nas važilo“, napominje Željka.  „Pri tom ne mislim samo na novac, već na trud, ideje i upornost. Svakodnevno smo aktivne na našoj Facebook stranici, i svako veče nakon posla jedna od nas dve prati dešavanja na ovoj društenoj mreži, odgovara zainteresovanim kupcima, traži nove ideje. Pri tom je neophodno uložiti u dobru reklamu, dobru fotografiju, pronaći osobe preko kojih se širi krug prijatelja. Pored toga, aktivno učestvujemo na sajmovima rukotvorina i sarađujemo sa nekim od najpopularniji blogerki u Srbiji“, priča Željka i ističe da je sve to do sada imalo povoljan efekat – stalna potražnja za njihovih nakitom.

    Hobi kao dodatna zarada

    Na pitanje da li je bolje biti „sam svoj gazda“ ili „radnik za gazdu“, obe su se složile da sve ima svoje prednosti i mane.

    „Najbolji je balans. Biti posvećen i odgovoran na obe strane. Ako postoji sigurna alternativa, čovek ne bi trebalo da oseća strah i može bez strepnje da postigne svoje ciljeve“, zaključuje Mila.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE