Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prepreke u radu Agencije za korupciju

    Agencija za borbu protiv korupcije u 2013. godini bila je 10 puta aktivnija u oblasti kontrole imovine i prihoda javnih funkcionera u odnosu na prethodne tri godine zajedno, tvrdi direktorka Agencije Tatjana Babić.

    Ove godine dobili smo 400 predmeta više u odnosu na ukupan broj predstavki u protekle tri godine zajedno. Utrostručen je broj zahteva za zaštitu uzbunjivača.

    Značajno je povećan broj predmeta u vezi sa rešavanjem sukoba interesa funkcionera, rekla je Babić predstavljajući izveštaj o radu Agencije za 2013. godinu u Skupštini Srbije.

    Ona je istakla da je od 56 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, u samo devet slučajeva doneta prvostepena presuda, a kako je ocenila, otežavajuća okolnost za Agenciju je nekonzistentnost propisa koji regulišu materiju sukoba interesa.

    Kako je precizirala Babić, tokom 2013. bilo je prijava protiv funkcionera koji imaju funkciju u privrednim društvima čiji su osnivači javna preduzeća, a koji nisu obuhvaćeni definicijom javnih funkcionera.

    Zbog toga će, kako je rekla, Agencija do kraja juna podneti inicijativu za izmenu zakonskog rešenja kako bi se ta lica uključila u definiciju funkcionera.

    Pročitajte i>>>Imovina funcionera (ni)je pod kontrolom

    Babićeva je dodala da je Agencija podnela 168 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, ali da su izrečene kazne na granici ili ispod granice zakonskog minimuma što je, po njenoj oceni, zabrinjavajuće sa preventivnog aspekta.

    Direktor Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je da je nakon sprovedenih revizija u 2013. godini, ta institucija objavila 66 izveštaja.

    Za finansijske izveštaje državni revizori dali su pet pozitivnih mišljenja, 59 mišljenja je sa rezervom, a u dva izveštaja data su uzdržavajuća mišljenja, rekao je Sretenović predstavljajući izveštaj u parlamentu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE