Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izgradnja `Južnog toka` na leto

    Ovih dana se ponovo se govori o magistralnom gasovodu “Južni tok” i ističe da bi se u  julu mogao očekvati početak radova kroz Srbiju.

    Iako se o ovom gasovodu u poslednje vreme nije puno govorilo, jer je i dalje u žiži intersovanja politička situacija u Ukrajini i dug ove zemlje prema Rusiji za isporučen gas, moglo bi se reći da su poslovi vezani za “Južni tok” odvijali po planu. Tako je u Bugarskoj već gotov tender i poznat je konzorcijum koji će graditi deonicu gasovoda kroz ovu zemlju, u Srbiji su tenderi u toku, a od nedavno je u okviru ovog projekta još jedna zemlja, članica Evropske unije – Austrija. Da je ovaj gasovod i te kako važan za zemlje kroz koje će prolaziti dokaz je i formiranje Balkanske energetske  inicijative u kojoj su, uz Srbiju, Mađarska i Bugaska.

    Ako se ostvare previđanja nadležnih u “Gazpromu”, gde inače tvrde da ukrajinska politička kriza ne usporava gradnju gasovoda "Južni tok", u Srbiji bi u junu trebalo da bude potpisan ugovor sa izvođačima radova, kao i ugovor o zajmu  “Gazproma”  “Srbijagasu” za izgradnju deonice ovog gasovoda.  Tako nešto bilo je i najavljeno krajem prošle godine, kada je u blizini Novog Sada svečano obeležen početak radova na ovom gasovodu kroz Srbiju.

    Trebalo bi očekivati i da će se ono što je planirano i ostvariti te da će početak izgradnje ovog gasovoda potvrditi da je korišćenje, odnosno mogućnost priključenja na “Južni tok”  najvažnije pitanje i za zemlje kroz koje će prolaziti, ali i za one koje će biti u prilici da koriste gas koji će se njim transportovati. Naime, reč je o gasovodu koji će gas iz Rusije dopremati ka južnoj i centralnoj Evropi i prolaziti kroz više zemalja. Među njima je i Srbija, a za našu zemlju ovaj gasovod višestruko je važan. Uz obezbeđenje energetske sigurnosti i bezbednosti, jer će postojati još jedan pravac snabdevanja prirodnim gasom čime će se značajno smanjiti sadašnja zavisnost pri uvozu ovog energenta, pošto gas iz Rusije u našu zemlju stiže samo iz jednog pravca, iz Mađarske, Srbija će imati i mnogo povoljniju poziciju na energetskoj mapi Evrope, postaće gasno čvorište i tranzitna zemlja za prirodni gas, a ostvarivaće i značajne prihode od toga. Pre toga, naravno, izgradnja gasovoda kroz Srbiju pozitivno će uticati i na zapošljavnje jer se očekuje angažman većeg broja ljudi.

    Istovremeno, izgradnja magistralnog gasovoda “Južni tok”, o čemu su se prvi glasovi čuli još pre sedam godina, pokazala bi je da ideja o gasovodu koji će gas iz Rusije, ispod površine Crnog mora, preko Bugarske i Srbije, dovesti do zemalja EU, i isplativa i potrebna. Od prvog pominjanja „Južnog toka“ do danas promenio se mnogo toga, ali je povećan i planirani kapacitet gasovoda, ali i broj zemalja koje učestvuju u projektu. Iako kasnije nego što je prvobitno bilo planirano, izgradnja gasovoda „Južni tok“ sada je sve bliža, a ovaj veoma značajan infrastrukturni objekat, za Srbiju svakako, ali sigurno i za sve druge zemlje, godišnje bi trebalo teče više od 60 milijardi kubnih metara prirodnog gasa. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE