Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska: Propada projekat koncesije na autoputeve?

    Proces monetizacije javnog duga Hrvatske što uključuje davanje u koncesiju nešto više od 1000 kilometara autoputeva zapao je u neočekivane teškoće, saznaje Jutarnji list.

    Naime, Državno tužilaštvo, ministarstvo saobraćaja i ostale relevantne institucije odbacile su nacrt Ugovora o koncesiji za upravljanje i održavanje autoputeva koji su izradili pravnici ugledne advokatske kuće Wolf Theiss koja je deo savetničkog tima Ministarstva pomorstva.

    “Konačna verzija dokumenta koju su nam predali jednostavno nije dovoljno kvalitetna. Iz nje se jasno vidi kako Ugovor nije u skladu s hrvatskim zakonom. To je zaključak Državnog tužilaštva, Ministarstva saobraćaja i svih ostalih ministarstava koji su odvojeno pregledali dokument i doneli takav zaključak”, kazao je za Jutarnji list sagovornik upućen u proces monetizacije.

    Sagovornici Jutarnjeg tvrde kako su sada moguće dve opcije za razrešenje problema. Prva mogućnost je da savetnik pronađe novu advokatsku kuću koja bi izradila koncesijski ugovor a druga je opcija da Ministarstvo saobraćaja taj posao preuzme u svoje ruke, raspiše tender za izbor pravnog savetnika koji bi u najkraćem mogućem roku napravio predlog koncesijskog ugovora.

    Vlada Hrvatske očekuje da će da bi od monetizacije mogla dobiti barem tri milijarde evra. Savetnik za monetizaciju izračunao je da bi za koncesiju u trajanju od 40 godina investitor bio spreman platiti od 2,4 do 2,9 milijardi evra, a ako bi se razdoblje koncesije produžilo na 50 godina, taj iznos mogao bi biti između 2,6 i 3,3 milijarde evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE