Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posejano oko 35.000 hektara šećerne repe

    Na imanju Agrounije kod Inđije, tradicionalno je održan „Dan polja šećerne repe“, u organizaciji Sunoko i Agroglobe, kompanija članica MK Group.

    Na tradicionalnoj manifestaciji, kompanije Sunoko i Agroglobe poljoprivrednicima su predstavile aktuelno stanje na tržištu šećerne repe, nove tehnologije i najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju koja se koristi u cilju povećanja prinosa šećerne repe.

    Zahvaljujući međusobnoj saradnji kompanija Sunoko i Agroglobe, zaokružen je sistem poslovanja i proces ugovaranja, proizvodnje i otkupa šećerne repe, što je od izuzetnog značaja, ne samo za ove dve kompanije i njihove poslovne partnere, već i za srpski agrar u celosti. Ove godine, za potrebe Sunoko-a je zasejano oko 35.000 ha. Stanje useva je izuzetno dobro,  pre svega zahvaljujući veoma pogodnim vremenskim uslovima, ali i uloženim naporima proizvođača i punoj i pravovremenoj primeni agrotehničkih mera.

    -Imajući u vidu posledice ekonomske krize i iscrpljenost svih delatnika u agraru, kompanija Sunoko je opredeljena da podrži i pomogne održavanje proizvodnje šećerne repe. U vezi sa tim je postignut dogovor sa AIK Bankom, čiji je većinski vlasnik Sunoko, da bi se omogućilo finasiranje kooperanata pod povoljnim uslovima, istakao je mr Ljubiša Radenković, direktor kompanije Sunoko.

    U kompaniji Sunoko je ovih dana pušten u rad pogon za odšećeravanje melase u Pećincima, u čiju je realizaciju uloženo blizu 20 miliona evra, a u 3 šećerane u sastavu Sunoko će ove godine biti dodatno investirano oko 5 miliona evra, a sve u cilju povećanja kapaciteta prerade, smanjenja troškova proizvodnje, povećanja energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine. Kao posledicu velikih ulaganja u sirovinsku bazu i unapređenje fabrika očekuje se da proizvodnja šećera u ovoj godini bude na nivou od 300.000 tona šećera, što će omogućiti učvršćivanje liderske pozicije Sunoko-a u balkanskom regionu.

    Ove godine imamo mogućnost da, kroz projekat podrške „Beetglobe“, pomognemo proizvođačima repe spremnim za višegodišnje partnerstvo. Kroz ovaj projekat, zainteresovani proizvođači repe imaće mogućnost da obnove poljoprivrednu mehanizaciju, a troškove  snose  učesnici u ovom projektu, ističe Dušan Jovanović, komercijalni direktor kompanije Agroglobe, dodajući da  će ovaj projekat biti značajna podrška proizvođačima čime bi dodatno bila povećana  površina  pod  šećernom  repom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE