Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Globalni igrači `otimaju` vodu, mi možemo samo da gledamo

    Banke sa Wall Streeta i multimilijarderi kupuju vodu i postrojenja za preradu ove dragocene tečnosti širom sveta i time postaju novi „vodeni baroni“, a stručnjaci procenjuju da je privatizacija vode već postala nezaustavljiv proces.

    Kontrolu nad vodom konsoliduju i poznate mega-banke i investicione kuće, kao što su Goldman Sachs, JP Morgan, City Group, UBS, Deutsche Bank, Credit Suisse, Macquarie Bank, Barclays, Blackstone Group, Alliance i HSBC.

    Bogati tajkuni, poput Boonea Pickensa, porodice bivšeg američkog predsednika Georgea Busha, Li Ka-shinga iz Hong Konga, Manuela Pangilinana sa Filipina i drugih širom sveta otkupljuju više hiljada hektara zemljišta sa jezerima, pravima na vodu, postrojenjima, kao i akcije u tehnološkim i kompanijama za preradu vode.

    Zabrinutost izaziva činjenica da, dok novi "vodeni baroni" otkupljuju vodu širom sveta, vlasti tih zemalja ubrzano nastoje da ograniče mogućnost građana da sami sebi obezbede izvore.

    Poznat je slučaj Garyja Harringtona iz američke države Oregon, gde su vlasti zabranile prikupljanje kišnice u tri jezera na njegovom privatnom posedu, a on je optužen prema devet tačaka optužnice i osuđen na 30 dana zatvora?!

    Stručnjaci upozoravaju da je privatizacija vode i infrastrukture nezaustavljiva, jer su brojne lokalne i državne vlasti suočene sa padom prihoda i ograničenjima u budžetu, pa ne mogu da snose odgovornost za održavanje i unapređenje sopstvenih postrojenja.

    Milijarderi i banke sa Wall Streeta pripremali su se i čekali ovu priliku godinama.

    U proteklih nekoliko godina nagomilali su ogromna sredstva za privatizaciju vodovoda, opštinskih službi i komunalnih preduzeća širom sveta i skoro je nemoguće to sprečiti, upozorava nezavisni istraživač Shing Jang za internet stranicu Global Research.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE