Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Barroso: Ujedinjeni protiv evroskeptika

    Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u ponedeljak evropske snage da se "okupe", nakon dobrog rezultata evroskeptičnih stranaka na evropskim izborima u nedelju, prenose agencije.

    "Došao je trenutak se da se okupimo i definišemo budućnost Unije", rekao je Barroso u saopštenju, dodajući da je uveren u činjenicu da velika većina članova Evropskog parlamenta želi iskoristiti izazov i "doneti opipljive koristi evropskim građanima".

    S obzirom na veliki uspeh koji su na ovim evroizborima zabeležili evroskeptici, i ekstremno desni i radikalna levica, jedina moguća većina izgleda da leži u velikoj koaliciji konzervativaca i socijalista, s eventualnom potporom liberala. Te snage "ne slažu se u svakoj pojedinosti, ali dele temeljni konsenzus o Evropi koju sada treba ojačati", dodao je.

    Ukupni pobednici izbora za Evropski parlament su evropske građanske stranke iz desnog centra. Projekcije koje je prema još nepotpunim podacima objavio Evropski parlament pokazuju da Evropska građanska stranka dobija 212 mandata, a socijalisti 186, dok su Liberali na trećem mestu s 70 mandata. Veliki skok ostvarile su razne evroskeptične stranke s ukupno osvojenih 141 mestom.

    Najveći se zaokret dogodio se u Francuskoj gde je pobedio ultra desni Nacionalni front Marine Le Pen ispred desnog centra UMP-a i Socijalista predsednika Hollandea. Kandidat evropskih ’građana’ Jean-Claude Juncker ima najveće izglede da bude izabran za predsednika Evropske komisije, ali mu treba podrška socijalista. Šef socijalista i predsednik Evropskog parlamenta Martin Schulz izjavio je da će Juncker, ako želi njihovu podršku, morati odustati od politike štednje.

    Foto: BEta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE